Kolombiya - Küba - Meksika

Küba’nın ardından Latin Amerika ziyaretinin son durağı olan Meksika’ya geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Cumhurbaşkanı Nieto ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Meksika'nın, Türkiye'nin Latin Amerika'daki en büyük ticari ortağı olduğuna dikkat çekti. Meksika Cumhurbaşkanı Nieto tarafından onuruna verilen resmî öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından, Meksika Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüten Matias Romero Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, “Masum çocukların, kadınların, insanların kanı kirli siyasi hesaplar uğruna akmaya devam ettikçe, insanlığın vicdanı huzur bulmaz, bulmayacaktır” dedi.


Küba'daki programını tamamlayan ve Meksika’ya geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Meksiko Juarez Askeri Havaalanı'nda Meksika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi Mustafa Oğuz Demiralp ve diğer ilgililer karşıladı.

MEKSİKO'DA ULUSAL VATAN ANITI'NI ZİYARET

Meksiko kent merkezindeki Ulusal Vatan Anıtı'na eşi Emine Erdoğan ile gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika ve Türkiye millî marşlarının dinlenmesinin ardından kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi anıta bıraktı.

RESMÎ KARŞILAMA TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto tarafından resmî törenle karşılandı.


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki karşılama töreni, millî marşların çalınmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meksika Cumhurbaşkanı Nieto, tören alanında yürüyerek tören kıtasını selamladı. İki ülke resmî heyetlerinin takdiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Cumhurbaşkanlığı tören kıtasını selamladı.

Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meksika Cumhurbaşkanı Nito, baş başa görüştü ve heyetler arası toplantıya başkanlık ettiler.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı - Erdoğan, Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Meksika'nın Türkiye'nin Latin Amerika'daki en büyük ticari ortağı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunları gerçekleştirmek için serbest ticaret anlaşmasının önemli olduğunu, gerekli çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Açıklamasında, "Gözlemci üyesi olduğumuz, Meksika'nın da kurucuları arasında yer aldığı Pasifik İttifakı ülkelerinin her biri ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı umut ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'nin Türkiye ile Meksika arasında diplomatik ilişkilerin tesisisin 90. yıl dönümü olduğunu belirtti.

"VİZELERİN KALDIRILMASI DA DAHİL BİRÇOK KONUYU KONUŞTUK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2017 veya 2018 yılını diyorum ki biz, her ülke olarak kültür yılı olarak ilan edelim. Hatta kültür turizm yılı olarak da ilan edebiliriz. Vatandaşlarımızın rahat gidiş-gelişlerini sağlayalım. Hatta burada ben kendilerine şu konuda da bir ricada bulundum. 'Karşılıklı olarak vizeleri kaldıralım' dedim. Vizeleri kaldırmak suretiyle Meksikalı dostlar Türkiye'ye rahatlıkla gelebilsin, Türkiye'den vatandaşlarım da Meksika'ya rahatlıkla gelebilsin diye. THY konusunu yine aramızda görüştük. Kendileri iyi niyetle yaklaştılar. Bu konuda da ne yapabilirsek bunu başaralım, bir an önce THY'nin de buraya Havana, Meksiko City olarak İstanbul'dan bu şekilde başlayıp böyle bir adımın atılması da olabilir. Bunun da çalışmalarını yetkili arkadaşlarımız yürütecekler ve kendilerine de bu konuyla ilgili aynı zamanda yazılı metinleri de sunduk" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto tarafından onuruna verilen resmî öğle yemeğine katıldı. Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, Meksika’da ve tarihi yüzyılları aşan Meksika Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"YAPILAN REFORMLARLA TÜRKİYE VE MEKSİKA, DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİNDE HAK ETTİKLERİ YERİ ALACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika'da son 2 yılda başlatılan reformları yakından takip ettiğini, Türkiye'de de son 12 yılda büyük yatırımlar, reformlar gerçekleştirdiklerini anlatarak, Türkiye'nin ekonomik verilerindeki yükselişten söz etti. Yapılan yatırımlar ve reformlarla Türkiye ve Meksika'nın dünyanın ilk 10 ekonomisinde hak ettikleri yeri alacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik açıdan üç önemli başlık var ki bu; kapsayıcılık, yatırım ve uygulama. Bu başlıkları hayata geçirmemiz halinde ben inanıyorum ki dünyada gelişmiş ülkeler olarak, gelişmekte olan ülkelerin de önünü açma gibi bir sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Bu bizim için çok büyük bir önem taşıyor” diye konuştu.

EMİNE ERDOĞAN’IN MEKSİKA PROGRAMI

Meksika Ulusal Sarayı’nda yapılan resmî karşılamanın ardından Emine Erdoğan, Meksika Devlet Başkanı’nın eşi Angelica Rivera de Pena ile bir görüşme yaptı. Yirmi beş yıllık sinema ve tiyatro kariyeri olan Bayan Pena’nın kısıtlı sürelerde gerçekleştirilen resmî ziyaretler dışında Türkiye’ye özel olarak gelmek istediği öğrenildi.


Görüşme öncesinde Emine Erdoğan ve Bayan Pena, Ulusal Saray içinde bulunan ve Meksikalı ressam Diego Rivera’nın çizdiği Meksika tarihini anlatan duvar resimlerinin olduğu bölümü gezdi.

TEMPLO MAYOR MÜZESİ’Nİ ZİYARET

Emine Erdoğan, Meksika’da ayrıca Meksika tarihinde önemli bir yeri olan ve Aztek şehrinin çevresinde kurulduğu Templo Mayor Müzesi’ni de ziyaret etti. Bu ziyarete Sümeyye Erdoğan ve bakan eşleri de iştirak etti.

MATİAS ROMERO ENSTİTÜSÜ’NDE KONUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüten Matias Romero Enstitüsü’nde bir konuşma yaptı. Meksika Diplomasi Akademisi gibi saygın bir kurumun yöneticileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Latin Amerika ile ilişkilerinin oldukça eski dönemlere dayandığını, Amerika kıtasının keşfedildiği 15’inci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’de egemenlik sahibi bir deniz gücü olduğunu söyledi.

“190 ÜLKEYİ 5 ÜLKEYE MAHKÛM EDEMEZSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Herkes ya çıkarından ya da korkusundan konuşmuyor. Konuşacağız, konuşmadığımız sürece bu adaleti tesis edemeyiz. Bu daha fazla ertelenemez bir ihtiyaçtır. Uluslararası kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmemesinin faturası, dünyanın pek çok yerinde ölüm olarak, yıkım olarak, sefalet olarak masum insanlarca ödeniyor. Bugün bakıyorsunuz Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Mısır’da ve daha pek çok yerde çok dramatik, insanlık vicdanını yaralayan hadiseler yaşanıyor. Uluslararası sistemin bu konuda öncülük etmesi, bu sorunlara müdahalede bulunması gereken kurumları, çarpık yapıları sebebiyle, adeta olayları teşvik eden bir rol oynuyorlar. Adalet, huzur, güven, refah sadece belli ülkelerde yaşayan insanların hakkı değildir. Dünyamızda yaşayan 7 milyar insanın her biri de bu hakka, bu imkânlara sahip olmalıdır. Masum çocukların, kadınların, insanların kanı kirli siyasi hesaplar uğruna akmaya devam ettikçe, insanlığın vicdanı huzur bulmaz, bulmayacaktır."

“OECD DIŞI ÜLKELER, DÜNYA EKONOMİK ÇIKTISININ YARISINDAN FAZLASINA HÂKİM DURUMDA”

OECD dışı ülkelerin, artık dünya ekonomik çıktısının yarısından fazlasına hâkim durum olduğunu, G20 oluşumunun ise mevcut güç dengesini nispeten daha adil yansıtan yapısıyla, öneminin giderek arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl dönem başkanlığını Türkiye'nin üstlendiği G20’de, Meksika ile iş birliği içinde, verimli bir çalışma gerçekleştireceklerine olan inancını dile getirerek, bu yapıyı bugüne kadar olduğu gibi değil daha farklı şekilde çalıştırmaları, kapsayıcılığı en geniş anlamda ele almaları, yatırımlar noktasında da bir dayanışma içinde olunması gerektiğini vurguladı.