NATO Zirvesi 2014

Galler’de gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ve Ukrayna özel oturumlarına katıldı, ayrıca birçok devlet ve hükümet başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Cardiff Kalesi’nde zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları onuruna verilen akşam yemeğine de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ikinci gününde ABD Başkanı Obama ile görüştü.

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Galler’in Cardiff şehrinde başladı. Zirvenin yapılacağı otele gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galler Bölgesel Hükümetinin Başbakanı Carwyn Jones ve yerel yöneticiler tarafından karşılandı.

NATO üyesi ve ortak ülkelerden 60 ülke liderinin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililerin katıldığı zirvede, Afganistan ile Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin özel oturumlar da düzenlendi.

ZİRVEDE AİLE FOTOĞRAFI

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde liderler aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile fotoğrafında devlet başkanlarının bulunduğu ön sıranın sağ başında yer aldı. Fotoğrafın çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile sohbet ederek NATO Zirvesi’nin yapıldığı salona geçti.

 

 

AFGANİSTAN ÖZEL OTURUMU

Daha sonra başlayan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, görev süresi biten ISAF’tan sonra Afganistan’ın geleceğinin masaya yatırıldığı özel oturuma katıldı. Afganistan konusunun görüşüldüğü, müttefik ve ortak ülke devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik ve hassas bir süreçten geçen Afganistan’a önümüzdeki dönemde de Türkiye olarak destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Afganistan’daki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılmasını beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ISAF harekâtı sona erdikten sonra da kardeş Afgan halkını kendi kaderine terk etmeyeceklerini, onları yalnız bırakmayacaklarını” söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ISAF’ın Afganistan’daki görevini tamamlamasının ardından, 2015’te başlatılması planlanan “Kararlı Destek Misyonu”nda da Türkiye’nin öncü bir rol üstleneceğine işaret etti.

 

 

“KIRIM’IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMIYORUZ”

Zirve’nin ilk günü öğleden sonra devlet ve hükümet başkanları düzeyinde toplanan NATO-Ukrayna Komisyonu Oturumu’nda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın siyasi bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve millî birliğine Türkiye tarafından verilen desteğin önümüzdeki dönemde devam edeceğini belirtti. “Kırım’ın yasadışı ilhakının tanınmayacağını” ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, baskıya maruz kalan Kırım Tatar Türklerinin izole edilmesine yol açılmaması, krize siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumda, “NATO’nun Azerbaycan’a verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini, Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümlenmesinin büyük önem taşıdığını” belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN NATO ZİRVESİ’NDE İKİLİ GÖRÜŞMELERİ

Zirvede ikili görüşmeler de gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda ilk olarak, zirve sonunda görevi Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’den 4 yıllığına devralacak eski Norveç Başbakanı ve İşçi Partisi Genel Başkanı Jens Stoltenberg ile görüştü.

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarıyla temasları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile ayrı ayrı görüştü.

İngiltere tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles ile de ikili bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Prens Charles’ın zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

 

 

ZİRVE ONURUNA CARDIFF KALESİ’NDE AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları onuruna Cardiff Kalesi’nde verilen akşam yemeğine katıldı. Yemeğe gelişlerinde liderleri, İngiltere Başbakan David Cameron ve Galler bölgesel hükümetinin Başbakanı Carwyn Jones karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cardiff Kalesi’ndeki Kuzey Atlantik Konseyi çalışma yemeğindeki konuşmasında da Irak, Suriye ve Ukrayna’daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

NATO’nun karşı karşıya bulunduğu temel güvenlik sınamalarının ele alındığı çalışma yemeği esnasındaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ve Irak’ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğine” işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şam rejiminin yaptıklarına seyirci kalınması neticesinde bölgede ortaya çıkan kaos ortamından yararlanan terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini” vurguladı.

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN NATO ZİRVESİ’NDE İKİNCİ GÜN TEMASLARI

Zirvenin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan; ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ı ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra da Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü.

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, “KUZEY ATLANTİK KONSEYİ” TOPLANTISINDA KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen “Kuzey Atlantik Konseyi” toplantısında iki ayrı konuşma yaptı.

Kuzey Atlantik Konseyi’nin ikinci gün sabah oturumundaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’da son dönemlerde yaşananlara karşın Rusya ile diyalog kanallarının gerektiği ölçüde açık tutulmasının önemli olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk oturumda, Ukrayna’ya yönelik eylemlere son verilmediği, Kırım’ın ilhakına çözüm bulunmadığı sürece NATO-Rusya ilişkilerinin normalleşemeyeceğine dikkati çekti.

“ORTA DOĞU’DAKİ İSTİKRARSIZLIK AVRUPA-ATLANTİK COĞRAFYASI İÇİN DE BİR TEHDİT”

Orta Doğu’daki istikrarsızlığın Avrupa-Atlantik coğrafyası için de bir tehdit olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ve Suriye’de terörle mücadele açısından bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta tüm kesimleri kapsayan bir hükümet kurulmasının, Suriye’de ise Cenevre Bildirisi’nin eksiksiz uygulanması suretiyle gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

Konuşmasında NATO ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kolektif savunmanın gelecekte de ittifakın bel kemiğini teşkil edeceğini söyledi.

“TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK HEDEFİNİ CANLI TUTUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin son oturumundaki konuşmasında ise Soğuk Savaş dönemi sonrasında transatlantik bağın önemine değindi. Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne üyelik hedefini en canlı şekilde koruduğuna, Türkiye olarak AB ilişkileri bakımından bir milat kılmak istediklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun benimsediği iş birliğine dayalı güvenlik anlayışının AB bünyesinde de desteklenmesini ve uygulanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, AB ile Türkiye arasında güvenlik ve savunma alanında gerçek bir ortaklığın tesisinin iki tarafın da faydasına olacağını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ABD BAŞKANI OBAMA İLE BİR ARAYA GELDİ

Zirve çerçevesinde bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, görüşme öncesi bir açıklama yaptılar.

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Obama ile NATO liderler zirvesinde bir araya geldim ve bölgemizde cereyan eden son gelişmelerin değerlendirilmesi fırsatını bulduğumuz için çok mutluyum” dedi.

 

 

“TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA MODEL ORTAKLIK ÇERÇEVESİNDE DEVAM EDEN HASSAS BİR SÜREÇ VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam eden hassas bir süreç bulunduğunu belirtti. Bu süreçteki birçok konunun iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikteliğin askerî plandaki en önemli çerçevesi NATO’dur. Siyasi, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var. Şu anda uzun zamandır bölgede Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkânımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz” dedi.

ABD BAŞKANI OBAMA: “CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, İTTİFAKIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR LİDER”

ABD Başkanı Obama da açıklamasında, eski Başbakan ve yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelme fırsatından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yeni görevinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti. “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider” diyen ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin Avrupa ile Orta Doğu arasındaki köprü görevi dolayısı ile NATO’daki önemini vurguladı. ABD Başkanı Obama, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan gelişmelerden duyulan endişeyi paylaştıklarını ifade ederek Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) tüm ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama, Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçılarla ilgili iki ülke arasındaki askerî ve istihbarat iş birliğini memnuniyetle karşıladığını kaydederek, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapısını açması ve yaptığı cömert insani yardımlarının önemine vurgu yaptı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu hazır bulundu.

Cardiff’teki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a döndü.