4 günlük Afrika Boynuzu gezisinin ilk durağı olan Etiyopya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Addis Ababa Millî Sarayı’nda törenle karşılandı. Etiyopya Başbakanı Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihî ve kültürel bağlar sebebiyle iki ülkenin sağlam bir kardeşlik hukukuna sahip olduğunu vurguladı. Türkiye-Etiyopya İş Forumu’na da katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Addis Ababa Devlet Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkelerinden Etiyopya, Cibuti ve Somali’yi kapsayan 4 günlük gezisinin ilk durağı olan Etiyopya’da resmî törenle karşılandı.
Addis Ababa Uluslararası Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve beraberlerindeki heyeti, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Türkiye'nin Etiyopya Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp karşıladı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ADDİS ABABA MİLLÎ SARAYI’NDA
Addis Ababa Millî Sarayı’na gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, Başbakan Desalegn ve eşi kapıda karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Etiyopya Başbakanı Desalegn’in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülke millî marşları çalındı. Tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Etiyopya Başbakanı Desalegn ile baş başa görüştü. Ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Etiyopya Başbakanı Desalegn heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.
“AFRİKA’NIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN ETİYOPYA İLE ÜST DÜZEY İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’da Başbakan Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade ederek, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu belirti. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, birinci ve ikinci Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini, en son Malabo’daki İkinci Türkiye-Afrika Zirvesi’nde de gerek sorunları, gerekse geleceğin barış dünyasının nasıl kurulacağı konusunda ülkelerin düşüncelerini ifade ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteşebbislerin, girişimcilerin Türkiye’yi Afrika ülkelerinde ciddi manada temsil görevi üstlendiğini söyledi.
“ETİYOPYA İLE TİCARET HACMİ HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR”
Gerek Etiyopya, gerekse diğer Afrika ülkelerindeki Türk firmalarının yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük” dedi.
Türk müteşebbis ve girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya’ya sevk edebileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in önderliğinde kalabalık bir iş adamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini hatırlatarak, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve iş birliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine inandığını belirtti.
TÜRKİYE’NİN ETİYOPYA’NIN GELİŞİMİNE KATKISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu’nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile iş adamlarını hitap edeceklerini ifade ederek, “İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya’nın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askerî iş birliği alanında müşterek adımlar atabiliriz” dedi. Addis Ababa Üniversitesi’nde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü’nün müşterek çalışmaları için de gerekli zemini hazırlamak isteğinde olduklarını söyledi.
PARALEL DEVLET YAPILANMASI: “TÜRKİYE İLE ETİYOPYA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE”
Desalegn ile görüşmelerinde paralel yapının faaliyetlerinin de gündeme geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de ‘dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız’ dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir” diye konuştu.
“HABEŞ KRALI NECAŞİ’NİN BİZİM DÜNYAMIZDA ÖZEL BİR KONUMU VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Hz. Muhammed’in Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve “Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir, oraya gideceksiniz” dediğini aktararak, “Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge” dedi.
BAŞBAKAN DESALENG: “HİÇBİR FARKLI OLUŞUMA VE PARALEL YAPILANMAYA İMKÂN VERMEYECEĞİZ”
Açıklamasında Türk hükümetiyle her türlü görüşmeyi doğrudan yapacaklarını, doğrudan temasa geçeceklerini belirten Başbakan Desaleng şunları söyledi: “Hiçbir farklı oluşuma, hiçbir paralel yapılanmaya bu noktada imkân vermeyerek, sadece doğrudan hükümetlerin bu ve benzeri yatırım imkânlarını değerlendireceğimizi kendileriyle paylaştık. Türk hükümetinin onayı yoksa iş birliği de yok. Burada kurulmuş tüm kurumlara verdiğimiz mesaj çok net: Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile iş birliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Bundan sonraki adımlarımızda nasıl bir yol takip edeceğimiz de ayan beyan ortadadır. Geçmişte iyi niyete dayalı iş birliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler bizler Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların kılavuzluğu ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız. Bize Türk hükümetinden farklı telkin gelirse gerekli tüm tedbirleri alır, gereken uygulamaları hayata geçiririz.”
TÜRKİYE-ETİYOPYA İŞ FORUMU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Ato Hailemariam Dessalegn ile birlikte İş Forumu’na katıldı ve toplantıya katılanlara hitaben bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, ülkemizin çok köklü tarihî ve kültürel ilişkilere sahip olduğu Etiyopya’yla ilişkileri her alanda daha ileriye taşımak istediğini aktardı. Türkiye olarak, Afrika kıtasına, Afrika ülkeleri ve halklarıyla olan ilişkilerimize özel önem verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizdeki bir asırlık boşluğu süratle telafi edebilmek için bundan 10 yıl önce Afrika’ya açılım politikası başlatmıştık. Bu açılımı başarılı bir şekilde tamamladık. Bundan sonra ise, her geçen gün daha derinleşen bir ortaklık politikası anlayışıyla ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için Afrika’yla kucaklaşmanın, sadece ticari ve ekonomik anlam içermediğini aktararak, Türkiye’nin, Afrika’nın sorunlarının ve aynı zamanda potansiyelinin farkında olarak, her platformda daima Afrika’nın yanında yer alan aldığını anlattı.
“ULUSLARARASI İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ AĞIRLIĞI OLAN ETİYOPYA, BİRÇOK KITA ÜLKESİNE EMSAL TEŞKİL EDİYOR”
Etiyopya’nın Afrika içinde ayrı bir yer ve bir öneme sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sahip olduğu potansiyel ve insan kaynağıyla öne çıkan Etiyopya, Afrika Birliği Örgütü’ne ev sahipliği yapıyor, bu özelliğiyle Kıta’nın merkezi konumundadır. Uluslararası ilişkilerinde de önemli ağırlığı olan Etiyopya, örnek uygulamaları ve kalkınma hedefleri ile birçok Kıta ülkesine emsal teşkil ediyor. Biz, Etiyopya ile sahip olduğumuz tarihî ve kültürel bağları bir ayrıcalık olarak görüyoruz. Geçtiğimiz ay Ekonomi Bakanımız, beraberinde ticaret ve müteahhitlik heyeti ile birlikte Etiyopya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında gerçekleştirilen İş Forumu büyük ilgi gördü ve yararlı iş bağlantılarına vesile oldu. Türkiye ile Etiyopya’nın ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 421 milyon doları aşmıştı. Fakat 2014’te maalesef bir düşüş söz konusu. Öyle zannediyorum ki 2014’de 400 gibi bir rakamla sonuç bulacak. 2014 yılının ilk 11 aylık verisi bize bunu işaret ediyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN AFRİKA’DA EN FAZLA YATIRIM YAPTIĞI ÜLKELERİN BAŞINDA ETİYOPYA GELİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok yukarılara çekilebileceğine olan inancını dile getirerek. “İnşallah en kısa zamanda bunu 500 milyon dolara uluşturmalıyız, diye düşünüyorum. Zira Etiyopya ve Türkiye olarak, 96 milyon civarındaki nüfusuyla Etiyopya, 77 milyon civarındaki nüfusuyla Türkiye, toplamda 173 milyon gibi bir nüfusa sahip, öyle ise aramızdaki ticaret hacminin çok daha ileri noktalara varması gerekir, diye düşünüyorum. Bölgelerinin önde gelen ekonomik aktörleri olarak, serbest ticaret alanı tesis etmek üzere bir “Ekonomik Ortaklık Anlaşması” imzalanması çalışmalarına bir an evvel başlamamız gerekiyor. Bugün bunları aramızda görüştük. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımları ile Etiyopya, ülkemizin Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkelerin başında yer alıyor” dedi.
Uluslararası piyasalarda haklı bir itibara sahip olan Türk müteahhitlerinin Etiyopya’da etkin bir şekilde faaliyet göstermekte olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar Etiyopya 2,5 milyar dolar değerindeki 14 projenin, Türk firmaları tarafından üstlenildiğini belirterek, bu projelerden en önemlisinin “Avas-Veldia Demiryolu Projesi” olduğunu, proje tamamlandığında Türk müteahhitlik sektörünün önemli bir başarısı olarak hatırlanacağını vurguladı.
“TÜRKİYE OLARAK, VARLIK GÖSTERDİĞİMİZ HER ÜLKEDE BİRLİKTE KAZANMA ESASINA GÖRE HAREKET EDİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece bir tarafın kazandığı bir ilişkinin, hem ahlaki, hem sağlıklı, hem de sürekli olmadığına inanıyoruz. Türkiye olarak, varlık gösterdiğimiz her ülkede, her bölgede birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz. Onun için, ekonomik iş birliğimizi sadece ticarete değil, yatırımlara da dayandırmak istiyoruz. Yatırım teknoloji transferidir, istihdamdır, ihracattır. Etiyopya’nın, Türk iş dünyasının Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkelerden biri olduğunu memnuniyetle görüyorum. Bu da Etiyopya makamlarının sağladığı uygun şartlar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Şirketlerimizi, işadamlarımızı, girişimcilerimizi bu güzel ülkeye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Burada sizi samimiyetle davet eden, size her türlü kolaylığı göstermeye hazır bir ülke var. Bu ülkenin şartlarına ve gerçeklerine uygun şekilde, Etiyopya halkıyla bütünleşerek, burada iş yapmanızı istiyorum. Sizinle birlikte her iki ülkenin de, her iki ülke halkının da kazanacağı bir yaklaşım içinde olmanızı özellikle arzu ediyorum. İşbirliğimizin güçlü bir şekilde gelişeceğine inanıyorum.”
ENERJİ VE TARIM ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARI
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada, bizim en güçlü bankamız, Ziraat Bankası’nın yer almış veya alacak olması gerek Türkiye açısından, Türk girişimciler açısından, gerekse Etiyopyalı girişimciler açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır. Bütün bunların yanında önemli bir adım da, bakınız 50 bin megavatlık bir kapasiteye sahip bir su potansiyeli var, burada. Elektrik enerjisi noktasında sıkıntı var. Dolayısıyla burada hidroelektrik santraller kurma noktasında, buna girmek isteyen girişimcilerimiz olursa, yanlarına başka yatırımcılar da almak suretiyle, böyle bir şeye açık olduklarını ve bu konuda da kendilerinin alım garantisi vermek suretiyle böyle bir şeye girebileceklerini de söylüyorlar. Dolayısıyla bu konuda da bence iyi düşünmek ve böyle bir adımı da atmak, inanıyorum ki gerek Etiyopya’nın elektrik enerjisi noktasındaki ihtiyacını, sıkıntısını gidermede, gerekse bunun yanında kullanma suyunda, içme suyunda da tabii ki buranın ihtiyaçların gidermesi bakımından çok çok önemli bir imkân tesis edecektir. Burada RES’lere girilebilir, bunun yanında HES’lere girilebilir, burada güneş enerjisi, jeotermal alanında tüm bunların hepsi bir imkân olarak var. Bütün mesele planı programı yapıp, bu konudaki adımı atmaktır. Bir diğer önemli adım; burada bana göre 1 milyon 120 bin kilometrekarelik bir araziye sahip olan, nitekim girişimcilerimizden bir tanesine de, gayet büyükçe bir arazi kendilerine tahsis edilmiş, şimdi orada tarımla ilgili çalışmanın içerisine girecekler. Âmâ tabii tarımdan entegre sisteme girmek için de adımların atacaklar, yani pamuk, tekstil, konfeksiyon vesaire. Şimdi bu adımları atmada da değerli dostum, değerli Başbakan, bunlara da açık olduklarını ifade ediyor ve bu konuda da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylüyorlar. Bizim buradaki atacağımız adımlar içerisinde tarım ve hayvancılıkta da buradaki dayanışma inanıyorum ki ayrı bir sıçramaya, ayrı bir güç kazanımına vesile olacaktır” dedi.
“SAHRA ALTI’NDA İLK ZİYARET ETTİĞİMİZ ÜLKE ETİYOPYA”
Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak, Etiyopya’ya ilk gelişi olduğunu ve Sahra Altı’nda ilk tercih ettiği ülkenin Etiyopya olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: “Daha önce Afrika Zirvesi, ondan önce değerli dostum şu anda tabi müteveffa, yine onun Başbakanlığı döneminde de buraya geldim, burada oluşturduğumuz o dostluk gelişerek devam etti ve şimdi de yine bu süreci Hailemariam dostum ile inşallah güçlendirerek devam ettireceğiz. Tabii burada Cumhurbaşkanı olarak, 7 yılda bizde Büyükelçilik yapmış olan yine bir değerli dostumuzun olması, o da ayrı bir güç kaynağı, bu da bizim için ayrı bir vesile teşkil ediyor. Ben tekrar başta Sayın Başbakan olmak üzere tüm Etiyopyalılara bize gösterdikleri samimi misafirperverlik için bir kez daha teşekkür ediyorum.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLDİ
Etiyopya’da Addis Ababa Devlet Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Fahri Doktora unvanı verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Etiyopya Cumhurbaşkanı’nın elinden Fahri Doktora unvanını almanın kendisi mutlu ettiğini belirterek, “Sayın Başkan’a, Addis Ababa Üniversitesi’nin çok değerli hocalarına, öğrencilerine, gösterdiğiniz sıcak misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca tekraren şahsıma tevdi edilen Fahri Doktora unvanından dolayı da büyük bir heyecan duyduğumu belirtiyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“ETİYOPYA, HEM AFRİKA’NIN, HEM DE DÜNYANIN EN ESKİ MEDENİYET MERKEZLERİNDEN BİRİ”
Etiyopya’nın gerek Afrika kıtasında, gerek yeryüzünde çok farklı, çok müstesna bir yeri bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “80’den fazla dilin, farklı kültürlerin, farklı inanç ve etnik kökenlerin Etiyopyalı kimliği altında tam bir uyum ve ahenk içinde varlıklarını idame ettirdiklerini görüyoruz. Üstelik bu uyum ve ahenk yüzyıllardır, hatta bin yıllardır bu topraklarda çok köklü bir şekilde devam ediyor. Etiyopya, kendi takvimiyle, kendi alfabesiyle hem Afrika’nın, hem de dünyanın en eski medeniyet merkezlerinden biri. Yine Etiyopya, hiç sömürge olmamış, olma vasfıyla özellikle de sömürgeciliğe karşı verdiği mücadele ve liderlikle Afrika Kıtasında gerçekten farklı bir yerde durdu, duruyor” dedi.
“ETİYOPYA İNSANLIĞA ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ, BUGÜN DE ÖĞRETMEYE DEVAM EDİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın insanlığa çok şey öğrettiğini, bugün de öğretmeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Tabii Türkiye tarihinde ve Türkiye’nin bugününde Etiyopya’nın farklı bir yeri var. Türkiye ile Etiyopya ilişkileri bundan 500 yıl önce, 16. yüzyılda başlamış, Memluk Türk Devleti ve Osmanlı Devleti, Habeşistan adı verilen bu geniş bölgeyle ilk irtibatları kurmuş, yüzyıllar boyunca da bu irtibat devam etmiştir. Şu anda halen Harar’da çok sayıda Türk kökenli aile yaşıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda Etiyopya, Harar Türklerinin Osmanlı Devleti’ne gönderdikleri yardımı hiç unutmadık ve unutmayacağız. Gerek Harar Türklerine, gerek dost Etiyopya’ya bir vefa göstergesi olarak TİKA aracılığıyla çok sayıda insani yardım ve kültür projesini başarıyla uyguluyoruz. TİKA, Afrika’da ilk ofisini burada, Etiyopya’da açmıştı ve bugün de iki ülkenin dostluğu ve dayanışması için başarıyla çalışmasına devam ediyor. TİKA’nın faaliyetlerinde gösterdikleri yardım için de Etiyopya Hükümetine ve Etiyopya halkına ayrıca teşekkür ediyoruz.”
7. YÜZYILDA HABEŞİSTAN MELİKİ NECAŞİ’NİN MÜSLÜMANLARA KARŞI HOŞGÖRÜSÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Etiyopya’nın İslam ve Müslümanlar nezdindeki yerine de değinerek şunları söyledi: “Zira tarihteki bu güzel hadisenin bugün tekrar tekrar hatırlanmasının, üzerinde tekrar tekrar düşünülmesinin çok çok önemli olduğuna inanıyorum. Bildiğiniz gibi Mekke’de İslam Peygamberi Hz. Muhammed (AS) ve arkadaşları çok ağır işkencelere maruz bırakılmıştı. İşkenceler dayanılmaz bir noktaya gelince Hz. Muhammed (AS), bazı ashabına Habeşistan’a göç etmelerini tavsiye etti. İlk Müslümanlardan 15 kişi, denizi tekneyle geçerek buraya ulaştı. Dönemin Meliki Necaşi’ye sığındılar. Mekkeliler, Necaşi’den bu Müslümanları iade etmesini istedikleri halde, Necaşi emin ve adil vasfıyla kendisine sığınanları iade etmedi. İstedikleri kadar topraklarında kalabileceklerini söyledi. Bu hadisenin İslam tarihinde gerçekten çok büyük önemi vardır. Ama burada asıl önemli olan, Hristiyan bir devletin, Hristiyan bir Melikin büyük bir hoşgörü içinde ilk Müslümanlara sahip çıkmış olmasıdır. 615 yılında, yani daha 7. yüzyılda Müslümanlarla, Hristiyanlar arasında böyle bir yakınlaşmanın, böyle bir dayanışmanın yaşanması son derece önemlidir. Etiyopya, işte o tarihten itibaren, 7. yüzyıldan itibaren her zaman hoşgörünün, toleransın, farklılıklara saygının ülkesi olmuştur. Onun için Etiyopya emin bir ülkedir, güvenilir bir ülkedir. Eğer dünya Etiyopya’yı kendisine örnek almış olsaydı, inanın Almanya’da holokost, soykırım diye bir facia yaşanmazdı. Etiyopya örnek alınsaydı Irak’ta, Suriye’de din ve mezhep farklılıklarından dolayı masum insanlar katledilmezdi. Eğer Etiyopya örnek alınmış olsaydı, inanın şu anda Filistin’de, Avrupa’da, diğer bazı ülkelerde Müslümanlara karşı ayrımcılık yapılmaz, zulüm yapılmaz, insanlığın vicdanını karartan acılar yaşanmazdı. Bundan14 asır önce sadece 15 tane Müslüman Etiyopya topraklarına sığınıyor. Dönemin Meliki onları kovmuyor, iade etmiyor, onların inançlarıyla alay etmiyor, onların kutsallarına hakaret etmiyor, onların ibadetlerine karışmıyor, hatta onları geri isteyen zalimlere, o masum insanları teslim etmiyor” dedi.
“BUGÜN İNSANLIK, 7. ASIRDA ETİYOPYA’NIN SERGİLEDİĞİ HOŞGÖRÜNÜN GERİSİNDE İSE BURADA BİR YANLIŞ VARDIR”
O, karanlık, ilkel dedikleri asırlarda, savaşın dahi bir ahlakının olduğunu; kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere dokunulmadığın belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi, “Böyle toplu halde insanların topyekûn katledilmesi diye, soykırım diye bir vahşet yoktur. Bugün atom bombalarının, nükleer silahların, kimyasal ya da konvansiyonel silahların, toplu halde insanları katlettiği bir vahşet, o dönemlerde asla yaşanmıyordu. İnsanlık daha mı ileri gidiyor, yoksa daha mı geriye gidiyor; bunun bugün gerçekten ciddi şekilde tartışılması gerekiyor. İnsanlık daha mı medeni bir yere gidiyor, yoksa daha mı barbarlaşıyor? Bunun bugün samimi şekilde konuşulması lazım. Eğer insanlık 7. yüzyılda Etiyopya’nın sergilediği o büyük hoşgörünün, o çok büyük bir arada yaşama kültürünün daha gerisinde ise orada bir yanlışın olduğu açıktır” dedi.
“TERÖRÜN DİNİ, MEZHEBİ VE HİÇBİR İNSANİ DEĞERİ OLMAZ, TERÖR CİNAYETTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda Fransa’nın başkenti Paris’te, bir dergiye terörist saldırı yapıldığı ve insanların öldürüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi: “Bu terör saldırısının hemen ardından ne yazık ki tüm Avrupa’da, tüm dünyada bütün Müslümanlara yönelik bir hoşgörüsüzlük sergilenmeye başlandı. Camilere, ibadethanelere, Müslümanlara yönelik saldırılar zaten vardı, bu olaydan sonra bu saldırılar daha da arttı. Terörün dini olmaz, terörün mezhebi olmaz, terörün hiçbir insani değeri olmaz, terör cinayettir. Bunu adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan biri de yapıyorsa teröristtir, bunlar katildir, canidir, barbardır. 40 yıldır ülkemizde terörle mücadele ediyoruz ve bölücü terör örgütü şu anda Irak ve Suriye’de kan döken DEAŞ terörü de, Filistinlilere yönelik İsrail devlet terörü de, dünyanın diğer bölgelerindeki tüm terör örgütleri de en başta birer cinayet örgütleridir. Ancak burada şunu da özellikle söylemek durumundayım: Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere saldırı da bir terördür, bir şiddet eylemidir. İnançlara saldırı, ırkçılık, ayrımcılık bir terör eylemidir, şiddet eylemidir.”
“İSLAMİ TERÖR SON DERECE YANLIŞ BİR İSİMLENDİRMEDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terör karşısında tavrının net olduğunu vurgulayarak, “Kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin, hangi bahanenin, hangi maskenin arkasına saklanırsa saklansın, biz ülke olarak terörün tamamen karşısındayız. Biz, İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam’la terörü bir arada anamaz, zira İslam barıştır” dedi.
Türkiye’nin, küresel bir sağlık meselesi olarak gördüğü Batı Afrika’daki Ebola salgınının bir an önce durdurulması için ülkemizin her türlü katıyı sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ebola salgınıyla mücadele için ayırdığımız 5 milyon dolarlık katkıyı ve muhtelif tıbbi malzemeyi salgından etkilenen ülkelere ulaştırıyoruz” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra da Etiyopya Başbakanı Dessalegn tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.
EMİNE ERDOĞAN, AFRİKA’DA SİVİL TOPLUM KURULUŞU TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetle Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bulunan Emine Erdoğan, dört günlük Afrika ziyaretinin ilk gününde Etiyopya First Lady’si Roman Tesfaye ile görüşmesinden sonra Etiyopya Ulusal Müzesi’ni ziyaret etti.
ETİYOPYA ULUSAL MÜZESİ ZİYARETİ
Burada dünyanın en eski insan iskeleti olarak tanımlanan, yaklaşık 4 milyon yıllık ‘Lucy’ iskeleti hakkında yetkililerden bilgi aldı. Emine Erdoğan, Etiyopya tarihine ilişkin sanat eserlerinin de bulunduğu müzeyi ziyaretinden sonra Etiyopya First Lady’sinin himayesinde AIDS’li kadınlara yönelik çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti. HIV ve AIDS virüsünün yaygın olduğu Etiyopya’da bu alanda yapılan mücadeleler hakkında bilgi aldı. Toplumdan tecrit edilen ve hayata dair umutları kalmayan kadınlara el emekleri ile hayata tutunma fırsatı veren kuruluşları tanıma imkânı bulan Emine Erdoğan, bu ziyaret sonunda merkez bünyesindeki tekstil atölyesini de gezdi ve çocuklarını okutmak, geçimlerini kazanmak üzere yeni bir hayata adım atan kadınların yaptığı el sanatları ürünlerinden satın aldı.
“GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ KADIN, ÇOCUK VE EĞİTİM İLE İLGİLİ SORUNLAR BENZER”
Emine Erdoğan bu programın ardından Addis Ababa Üniversitesi’nde farklı alanlarda çalışmalar yapan yerel kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Yuvarlak masa formatında yapılan toplantıya ülkenin önde gelen girişimci kadınları katıldı ve çalışma alanları hakkında bilgi verdi. Etiyopya First Lady’si Roman Tesfaye’nin moderatörlüğünü yaptığı toplantıda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadın, çocuk ve eğitim ile ilgili sorunların benzerliğine dikkat çekti ve ortak sorunlar konusunda ülkelerin karşılıklı fikir-alışverişinde bulunmasının küresel kazanımlar sağlayacağını ifade etti. Etiyopya’nın ihtiyaç duyduğu alanlarda ise Türk Devleti’nin ve sivil toplumunun çalışmalarını işaret etti.
“TÜRKİYE, AFRİKA’YA ÇIKARCI VE SÖMÜRGECİ BİR ZİHNİYETLE HİÇBİR ZAMAN YAKLAŞMADI”
Türkiye’nin Afrika’ya çıkarcı ve sömürgeci bir zihniyetle yaklaşmadığını, su kuyularının açılması, yetimlere destek ve sağlık alanında yatırımlar yapıldığını söyleyen Emine Erdoğan, tüm bu yatırımların tamamen insani amaçlarla gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Afrika’da yaygın olan ve kadın sağlığını yakından ilgilendiren sorunlarla mücadele konusunda çok yönlü çalışmak gerektiğini ifade eden Emine Erdoğan, bazen sorunlu dinî algıların ya da katı geleneksel tutumların kadınların ruh-beden bütünlüğünü tehdit eden sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu nedenle toplumların köklü bir bilinç devrimine muhtaç olduğunu söyledi. Bir tarım toplumu olan Etiyopya’nın kimyasallarla bozulmamış bakir topraklarının kıymetini bilmeleri ve doğal tarım konusunda çalışmalar yaparak çevre bilincini gelecek nesillere aktarmaları gerektiğini hatırlattı.
Emine Erdoğan, üniversitede yapılan yuvarlak masa toplantısının ardından üniversite kütüphanesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İngilizce yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’daki temaslarının ardından, vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in cenaze törenine katılmak üzere Afrika seyahatine ara vererek Riyad’a geçti.