Ukrayna

20.03.2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) dördüncü toplantısı vesilesiyle 20 Mart 2015 tarihinde Ukrayna’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.


Kiev Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ukrayna Dışişleri Bakanlığı protokol yetkilileri ile ülkemizin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel karşıladı. Buradan Kiev Zafer Meydanı'na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu.


Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından Cumhurbaşkanlığı’nda askeri tören ile karşılandı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmî törende, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Poroşenko’nun baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısı gerçekleştirildi.


Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu ile Ukrayna Ulusal Menkul Kıymetler ve Hisse Senedi Piyasası Kurulu arasında bilgi alışverişine ilişkin mutabakat ile Turkcell'in Ukrayna'da 3G teknolojisi altyapısı kurmasına yönelik anlaşmalar imzalanmasının ardından, ortak basın toplantısı yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Poroşenko’nun, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katıldı. Yemeğin ardından Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodymyr Groisman ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Konukevi’ne geçti ve burada Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u kabul etti.


Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasları çerçevesinde Kırım Tatarları Millî Meclis Başkanı Rıfat Çubarov ile Ahıska Türkleri temsilcilerinden oluşan heyeti de ayrı ayrı kabul etti.


Kiev’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün Türkiye’ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılıyor.