Emine Erdoğan: “Toprağı İyi Kullanmak Millî Bir Sorumluluktur”

31.03.2017
Emine Erdoğan: “Toprağı İyi Kullanmak Millî Bir Sorumluluktur”

‘Yerel Tohum Buluşması’ programında konuşan Emine Erdoğan Millî Tarım Projesi’nin önemine değinerek, “Türkiye’nin potansiyelini doğru planlayarak, gelecek nesillere ambarları dolu, toprağı, tohumu bozulmamış bir Türkiye bırakabiliriz” dedi.


Emine Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İzmir’de ilki düzenlenen ‘Yerel Tohum Buluşması’ programına katıldı. Türkiye’nin zengin gen kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere toprağı ve tohumu bozulmamış bir ülke bırakılması amacıyla Millî Tarım Projesi kapsamında gerçekleştirilen buluşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de hazır bulundu. İzmir Kemalpaşa Park Orman Alanında gerçekleştirilen programda Emine Erdoğan bir konuşma yaptı.

“DÜNYADA GIDAYA ERİŞİMDE ADALETSİZLİK VAR”

Toprağın en değerli sermaye, toprağı iyi kullanmanın da millî bir sorumluluk olduğunu belirten Emine Erdoğan, köyden kente göç ve hızlı sanayileşmenin, tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğine işaret etti ve “Genç nüfusun tarımdan uzaklaşması, ata tohumu kültürünün aktarılma imkânını ortadan kaldırmıştır’ diye konuştu.

Tüm dünyada doğal yaşamdan uzaklaşıldığına, tarımsal çeşitliliğin kaybolduğuna ve gıda konusunun küresel kapitalizmin elinde bir silaha dönüştüğüne dikkat çeken Emine Erdoğan, tarımsal verimliliğin ancak kimyasallarla mümkün olduğu iddialarına karşı, dünyada gıda kıtlığından çok gıdaya erişimde adaletsizlik olduğunu vurguladı.

“TOHUMU KONTROL EDEN GIDAYI KONTROL EDER”

“Tohumu kontrol eden gıdayı kontrol eder” diyen Emine Erdoğan, Millî Tarım Projesi’nin önemine değinerek, proje kapsamında ithalata dayalı tarım ve hayvancılık anlayışının ortadan kaldırılması, arazi bölünmelerinin önlenmesi, havza bazlı üretimin gerçekleştirilmesi noktasında önemli adımlar atıldığını söyledi. Ayrıca Emine Erdoğan, “Türkiye’nin potansiyelini doğru planlayarak, gelecek nesillere ambarları dolu, toprağı, tohumu bozulmamış bir Türkiye bırakabiliriz” dedi.

Ata tohumlarının gen bankalarında saklanmasının önemli olduğunu; ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Emine Erdoğan, “Tohumların doğal ortamında, kendi mevsiminde düzenli olarak her yıl canlı ekimler yapılarak yaşatılması, en iyi yöntemdir. Çünkü bir tohumun değişen iklim şartlarına, toprak florasına ve ekolojiye uyum sağlayabilmesi için belli dönemlerde toprakla buluşması gerekir” ifadelerini kullandı. Emine Erdoğan, Anadolu’nun eşi benzeri olmayan lezzetlerini korumak gerektiğinin altını çizdi.

“ANADOLU TOPRAKLARI ŞİFA KAYNAĞI”

Türkiye’nin endemik bitki zenginliğine de işaret ederek, Anadolu topraklarının aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan sözlerini, zengin gen kaynakları olan ve İzmir’de başlayan ‘Millî Tohum’ projesinin dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılması temennisi ile tamamladı.

Programın ardından Kemalpaşa Park Orman Alanı içindeki organik tarım standını ziyaret ederek çiftçilerle sohbet eden Emine Erdoğan, daha sonra ekim alanına geçerek fıstık çamı, ekinezya, lavanta, melisa, kekik fideleri dikti. Yöresel yemek yarışmasının da düzenlendiği ‘Yerel Tohum Buluşması’ programında, ödül kazananlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sağlanan sakız cinsi koyunlar hediye edildi.

Tüm Haberler