Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilecek Tiran Namazgâh Camii’nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gönül dünyasında Rize ile Tiran’ın bir farkının olmadığını ifade ederek, “Benim için ülkemdeki Arnavut kardeşime hizmetle, buradaki Arnavut kardeşime hizmet arasında hiçbir fark bulunmuyor. Tüm kurumlarımızla ortak tarihî, insani ve kültürel değerlerimizi yaşatmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilecek Tiran Namazgâh Camii’nin temel atma törenine katıldı.
Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran Namazgâh Camii’nin süratle tamamlanarak hizmete girmesini temennisini dile getirerek, “Camimizin inşallah hayırlara vesile olmasını, burada yapılacak ibadetlerin Allah katında makbul olmasını diliyorum. Bu caminin Tiran’a kazandırılmasında emeği geçen Diyanet İşleri Başkanlığımıza, Sayın Başbakan’a ve Diyanet Vakfımıza huzurlarınızda şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tiran Namazgâh Camii, ülkemizdeki vatandaşlarımızın katkılarıyla, yardımlarıyla inşa ediliyor. Sadece kapalı alanında 5 bin kişinin aynı anda namaz kılmasına imkan sağlayan bu cami, halklarımız arasındaki kardeşliğin inanıyorum ki müstesna bir sembolü olacaktır. Namazgâh Camii’ni birlik ve beraberliğimizin nişanesi olarak görüyorum. Tabii bir de, yakın mesafede kilise ile birlikte burada Namazgâh Camii’nin olması, Tiran’da adeta kesrette vahdetin de bir nişanı olarak ortaya çıkıyor” dedi.
“TEMELİNİ ATTIĞIMIZ CAMİ, İNŞALLAH DAHA GÜÇLÜ VE VERİMLİ İŞ BİRLİĞİMİZİN VESİLESİ OLACAKTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin hemen yanında inşa edilecek bir arada yaşama müzesinin de Arnavutluk’un zengin toplumsal yapısının aynası olacağına inandığını kaydederek, “Bu hayırlı hizmetin temelini atacağımız bugünde değerli dostum Nishani’yle bir arada olmak gerçekten bizler için ayrı bir memnuniyet vesilesi. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sürecin her aşamasında bizlere yardımcı olan, özellikle arsa sorununun çözümünde özel çaba sarf eden değerli dostum, Başbakanlığım döneminde kendileri de Başbakan olmaları hasebiyle o süreci beraber yürüttük, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya da şükranlarımı sunuyorum. Temelini attığımız cami, inşallah daha güçlü, daha yakın, daha verimli iş birliğimizin vesilesi olacaktır” diye konuştu.
“OSMANLI DEVLETİ’NDE 35 ARNAVUT KÖKENLİ SADRAZAM GÖREV YAPMIŞTIR”
Dünyanın en muhteşem yapılarından olan Sultanahmet Camii’nin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’nın Elbasanlı bir Arnavut olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “İlk Türkçe romanın Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, ilk Türkçe Sözlüğün Kamûs-ı Türkî ve ilk Türkçe ansiklopedinin Kamus-ül Alam yazarı olan Şemseddin Sami de bir Arnavut’tur. İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy, babası Kosova’nın Suşitsa Köyü’nde doğmuş bir Arnavut’tur. Ülkemizin ilk modern yükseköğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Yanyalı Arnavut Hoca Tahsin de aynı şekilde. Nerelerden geldik değil mi, bak nerelere doğru gidiyoruz. İslam’da bir ayrım yok, sadece birlik var. Ve Osmanlı Devleti’nde 35 Arnavut kökenli sadrazam, yani başbakan görev yapmıştır. Yani bugün de ülkemizde yaşayan milyonlarca Arnavut kökenli vatandaşımız siyasetten ticarete, spordan sanata, her alanda Türkiye’ye katkı vermeye çalışmaktadırlar. Söylemek istediğim şudur: Biz 600 yıldır Arnavut kardeşlerimizle beraber bugünlere geldik, beraber geleceğe yürüyoruz. Biz işte bu samimi ve güçlü bağı ülkelerimiz arasında devam ettirmeye gayret ediyoruz. Bilhassa 91 yılından bu yana çok ciddi mesafeler kat ettiğimize inanıyorum. Balkanlarda kardeşlik, barış ve refah odaklı bir politika izleyen Türkiye olarak, Arnavutluk’a daima özel bir önem düşmüştür. Burada kendimizi daima evimizde hissettik, Arnavut kardeşlerimin de aynı şekilde Türkiye’de kendilerini evlerinde hissettiklerine inanıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un her köşesinde ortak tarihimize ait eserler bulunduğunu, bu eserlerin TİKA ve diğer kurumlarımız vasıtasıyla ihya etmenin, Arnavutluk halkının hizmetine sunmanın gayreti içinde olduklarını söyledi.
“TİRAN’IN SEMBOLLERİNDEN EDHEM BEY CAMİİ’NİN RESTORASYONU EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAK”
Konuşmasında, “Biraz sonra Preze Kale Camii’nin açılışını yapacağız. Elbasan’da Nazire Camii’nin, Korça’da İlyas Bey İmrahorlu Camii’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tiran’ın sembollerinden biri olan Edhem Bey Camii’nin restorasyonu en kısa sürede başlayacak” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un en güzel şehirlerinden Gjirokaster’in, (Ergiri’nin) tarihî ve kültürel yapısının korunmasıyla ilgili çalışmalar konusunda da şu anda proje çalışmalarının bitmek üzere olduğu bilgisini verdi.
PARALEL YAPININ ARNAVUTLUK’TAKİ UNSURLARIYLA MÜCADELE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi size bir müjde daha veriyorum, TİKA, Arnavutluk’ta eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden kültürel mirasın korunmasına kadar geniş bir yelpazede tam 248 proje gerçekleştirdi. Kukes gibi belki pek çok Arnavut kardeşimin dahi yolunun düşmediği bir şehirdeki şehir hastanesini ihya ederek hizmete sunduk, bundan sonra da kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz, ülkemizde bir paralel devlet yapılanmasıyla mücadele ediyoruz. Devletimiz ve milletimiz açısından bir tehdit haline dönüşen bu yapıyı resmen bir terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Ülkemizde dünyanın her yerinde bu örgütle mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz. Dostumuz, kardeşimiz olan Arnavutluk’ta da bu örgütün faaliyetleri olduğunu biliyorum, değerli kardeşim Nishani’yle ve Edi Rama’yla da bu konuları görüştüm ve inanıyorum ki, onlar da bu konuda gereğini yapacaklardır. Arnavutluk’taki hiçbir kardeşimin, hiçbir kurumun bu örgüte ve onun mensuplarına asla yüz vermeyeceğine, müsamaha göstermeyeceğine inanıyorum. Türkiye, TİKA’sıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla, Yunus Emre Enstitüsü’yle ve diğer kurumlarıyla bugüne kadar bu örgütün yaptığı işlerin katbekat fazlasını sizlere sunabilecek güçtedir, bu konuda müsterihi olunuz” dedi.
Gönül dünyasında Rize’yle Tiran’ın hiçbir farkı olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim için ülkemdeki Arnavut kardeşime hizmetle, buradaki Arnavut kardeşime hizmet arasında inanın hiçbir fark bulunmuyor. Çünkü biz şuna inandık: İnsanların en hayırlısı insanlara en çok faydalı olanıdır. Tüm kurumlarımızla, tüm imkânlarımızla ortak tarihi, insani ve kültürel değerlerimizi yaşatmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, CAMİİNİN YAPIMINDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Bir sonraki ziyaretinde Cuma Namazını temelini attıkları bu camide eda etmeyi ümit ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Biraz sonra mimarımızla, herhalde Diyanet İşleri Başkanımızla burada bir zaman pazarlık yapmamız gerekir. Ve inanıyorum ki, burada ‘hayırlı işte acele ediniz’ hükmünden hareketle bir an önce bunu bitirmemiz lazım. Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Türk Diyanet Vakfına, mimarımız Hilmi Bey’e, ekibine teşekkür ediyorum, gerçekten proje muhteşem bir proje oldu ve bu mimari proje bir çekim alanı oluşturacak. Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Türk Diyanet Vakfı’na bu güzel hizmet için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu projenin takibinde gerçekten gayet hassas davranan Genel Sekreter Yardımcım İbrahim Kalın Bey’e de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabi Sabri’yi de unutmayacağız bu arada, Sabri’ye de çok teşekkür ediyorum. Arnavutluk Devleti’ne, Arnavutluk Hükümetine sevgimiz, ilgimizi karşılıksız bırakmadıkları için şükranlarımı sunuyorum. Ülkelerimiz arasındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bundan sonra da yükselerek devamını Allah’tan temenni ediyorum. Sağ olun, var olun.”