15 Temmuz

 

10 Soruda FETÖ

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveytli İş Adamları ile Bir Araya Geldi

28.04.2015
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveytli İş Adamları ile Bir Araya Geldi

Resmî bir ziyaret gerçekleştirmek üzere bulunduğu Kuveyt’te temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyan Sarayı’nda Kuveyt’in önde gelen iş adamlarıyla kahvaltılı toplantıya katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’le siyasi ilişkilerde ulaşılan mükemmel düzeyi, ekonomik ilişkilerde de yakalamak istediklerini belirtti.


Resmî bir ziyaret gerçekleştirmek üzere bulunduğu Kuveyt’te temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyan Sarayı’nda Kuveyt’in önde gelen iş adamlarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.


“KUVEYT'İ, KÖRFEZ BÖLGESİNDE EN ÖNEMLİ TİCARET VE YATIRIM ORTAKLARIMIZDAN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Türkiye’nin Kuveyt'i, Körfez bölgesinde en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından biri olarak gördüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıl 569 milyon dolar olarak gerçekleşti. Potansiyelimizin bu miktarın çok üstünde olduğunu, sizler de takdir edersiniz. Bu rakamı, önce 2016 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar seviyesine çıkarmalı, ardından, çok daha yukarı çekmeliyiz. Bu konuda, siz değerli iş adamlarına büyük görevler ve sorumluluklar düştüğünün altını özellikle çizmek istiyorum. Heyetimdeki iş adamlarımız aslında Türkiye’deki sektörlerin adeta çatı kuruluşlarının başkanları konumundadır. Dolayısıyla bu sektörlerin temsilcisi durumunda olan arkadaşlarımızla Kuveytli iş adamlarımız bugün müşterek çalışmalarını bakanlarımızla birlikte sürdürmeleri halinde, inanıyorum ki, geleceğe yönelik atacağımız adımlar da sadece bu güzel sofraları kurmakla kalmaz, bunun da neticelerini alma imkânını yakalarız. Yoksa otururuz, konuşuruz gayet güzel şakalaşırız, ondan sonra da dağılır gideriz. Ama ben istiyorum ki neticeler alın. Bunların neticelerini de hep birlikte yaşayalım, görelim. Zira Kuveyt, Türkiye arasında üçüncü ülkelerle de ortak projeler geliştirebilmemiz mümkün. Biz bugüne kadar tüm çalışmalarında iş adamlarımızın yanında olduk, onlara her türlü desteği verdik. Bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz” dedi.

“KARŞILIKLI YATIRIMLARI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunun, uzun süredir gündemlerinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hemen her fırsatta, muhataplarımıza bu noktadaki arzumuzu, beklentimizi ifade ediyoruz. İnşallah bunu hayata geçirdiğimizde, ekonomik ve ticari ilişkilerimizde çok daha fazla rakamları telaffuz edeceğimize inanıyorum. Ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımları da artırmamız gerekiyor. Kuveytli kardeşlerimizin Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının toplam miktarı 2 milyar doların altındadır. Bu rakam, bizim hedeflediğimiz, arzu ettiğimiz seviyelerin uzağındadır. Türkiye, size büyük yatırım imkânları sunan bir ülke. Şu ana kadar hiçbir uluslararası yatırımcı, Türkiye’de yaptığı yatırımlardan, girişimlerinden pişman olmadı, nedamet duymadı. Sizler de takip ediyorsunuz, Türkiye ekonomisi son 12 yılda gerçekten parmakla gösterilen, örnek alınan bir performans sergiliyor. Küresel ekonomik krizin etkisinin hala çok ciddi olarak hissedildiği, birçok gelişmiş ekonominin yüzde 1’lik büyüme oranını zor yakaladığı bir ortamda, biz, geçen yıl yaklaşık yüzde 3 büyüdük” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl önce 230 milyar dolar olan Gayrı Safı Yurtiçi Hasılanın, bu yıl, dolar kurundaki artışa rağmen, 800 milyar dolara çıktığını söyledi. Hedefin, Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olan 2023 yılında, Gayrı Safi Yurtiçi Hâsılanın 2 trilyon dolara, kişi başına milli gelirin de 25 bin dolara çıkarılması olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Türkiye’nin ihracatının 158 milyar dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını anlattı.

“2023 HEDEFLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA, HIZ KESMEDEN YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

Bunu da yeterli görmediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 yılında inşallah bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enflasyon, işsizlik, bütçe açıkları, kamu yatırımları gibi alanlarda, aynı şekilde son derece başarılı bir politika takip ediyoruz. Şu anda 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul’a üçüncü havalimanı, üçüncü boğaz köprüsü, Avrasya tüp geçidi, Kanal İstanbul gibi mega projelerimizi de birer birer hayata geçiriyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda, hız kesmeden inşallah yolumuza devam edeceğiz. Biz bu yolu istiyoruz ki, Kuveytli kardeşlerimizle beraber, el ele yürüyelim. Siz değerli iş adamlarını ülkemizdeki karlı yatırım imkânlarından daha fazla yararlanmaya davet ediyorum” dedi.

“KUVEYT-TÜRK KATILIM BANKASI, KUVEYTLİLER İÇİN BİR GÜVENCE TEŞKİL EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’in, ekonomik olarak Türkiye’nin Körfez'e açılan penceresi olduğunu belirti. Kuveyt-Türk Katılım Bankası’nın, başlı başına bir başarı öyküsü olarak, iki ülke aramızdaki ortaklığın sembolü olduğunu belirterek, “Kuveyt-Türk’ün ülkemizdeki şube sayısı 2015 itibarıyla 320'ye çıktı. Katılım bankalarının, finans sektöründeki payının önümüzdeki dönemde daha da artacağına inanıyorum. Şu anda Ziraat Bankası katılım bankası kuruyor, Vakıfbank katılım bankasını kuruyor ve Halkbank katılım bankasını kuruyor. Bunların da katılım bankalarını kurmaları ile birlikte Türkiye’de finans sektörünün içerisinde katılım bankacılığının payı yaklaşık olarak, yüzde 25’e ulaşmış olacak. Bu çok önemli bir adım. Kuveyt-Türk'ün, Türkiye'den gayrimenkul satın alan Kuveytlilere sağladığı imkânları ve yardımları memnuniyetle takip ediyorum. Bu katılım bankamız, özellikle ülkemizde yatırım yapmak isteyen Kuveytliler için bir güvence teşkil ediyor. Türkiye’nin, Kuveyt hükümetince öncelikli yatırım yapılacak ülkeler listesinde yer alması, siz işadamları için bir teşvik unsurudur. Bir diğer teşvik unsuru da, Türkiye’deki cazip yatırım ortamıdır. Kuveytli firmalara, ülkemizde sadece hizmet sektöründe değil, üretim sektörlerinde de yatırım yapmalarını özellikle tavsiye ediyorum. Şirketleriniz, savunma sanayi, enerji, organik tarım gibi alanlarda yatırım yapabilir. Böylece, kârlı bir faaliyette bulunmanın yanı sıra, ülkenize gıda güvenliği, savunma sanayi ve enerji gibi alanlarda önemli katkılarda bulunma imkânına sahip olabilirsiniz. Türkiye’deki sağlık sektörü de Kuveytli iş adamları için çok önemli fırsatlar sunuyor. Son dönemlerde kurmakta olduğumuz şehir hastaneleri ile aslında çok önemli bir adımı atıyoruz. Şehir hastanesini kurup, bunu devletimizin, hükümetimizin kiralamak suretiyle hizmet vermeye devamı da bu alanda mümkün. Bu da sağlık sektöründe ayrıca bir dayanışmanın fırsatıdır” diye konuştu.

“TÜRKİYE, KUVEYT’İN AVRUPA’YA VE ORTA ASYA’YA AÇILAN KAPISIDIR”

Türk sağlık sektörünün bugün, sadece 78 milyon vatandaşa değil, aynı zamanda yurt dışından gelen 400 bin hastaya da hizmet verdiğini, şifa dağıttığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Şunu lütfen unutmayınız Kuveyt, nasıl Türkiye’nin Körfez’e açılan kapısı ise, Türkiye de Kuveyt’in Avrupa’ya ve Orta Asya’ya açılan kapısıdır. Türkiye'de yapacağınız yatırımlar, yeni pazarlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Örneğin savunma sanayinde Türkiye Kuveyt ortak olarak, yatırımlara girebilir. Şu anda savunma sanayinde Türkiye çok ciddi bir atılımın içerisindedir. Sizi bu kapıyı daha çok kullanmaya davet ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt'in ekonomik yükselişi ve altyapı projelerini ilgiyle takip ettiğini kaydederek, Kuveyt’in gelişiminin, bölge ekonomisi ve istikrarına da güç katacağını bildirdi.

“MÜTEAHHİTLERİMİZİN UZMANLIĞI TÜM DÜNYADA BİLİNİYOR”

Kuveyt’in, bölgesel bir finans ve ticaret merkezi olma yolunda ciddi bir atılım içinde bulunduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle 2015-2020 Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ortaya konulan yeni altyapı ve kalkınma projeleri, yatırımcılarımız için cazip iş birliği fırsatları sunuyor. Kuveyt'te konut ihtiyacını karşılamak için bir konut inşa hamlesi başlatılacağını öğrendim. Türkiye, bu alanda çok ciddi birikime sahip bir ülkedir. Biliyorsunuz, son 12 yılda ülkemizde TOKİ aracılığıyla, konut inşası ve kentsel dönüşüm alanında adeta tarih yazdık. 655 bin yeni konutu, özel sektörümüzün de desteğiyle inşa ettik ve hak sahiplerine teslim ettik. Şimdi bu alandaki tecrübelerimizi birçok ülkeyle paylaşıyoruz. Müteahhitlerimizin uzmanlığı ve profesyonelliği tüm dünyada biliniyor, takdir topluyor. Özellikle altyapı ve üstyapı, Çin’den sonra dünyada müteahhitlerimiz, 104 ülkede, toplam tutarı 300 milyar doları aşan 7 bin 300 projeyi başarıyla gerçekleştirdiler. Müteahhitlik sektörümüzün, Kuveyt'teki bu projelerin içinde yer almasını temenni ediyorum. Bu konuda Türk müteahhitlerle iş birliği imkânlarını değerlendirebilirsiniz. Bunun yanında gerek Kuveyt’teki diğer altyapı projelerinde, gerek Türkiye’de, gerek üçüncü ülkelerde, ortak yatırım imkânları üzerinde durabilirsiniz. Ticari ilişkilerin geliştirilmesinde, insanlar arasındaki yüz yüze ilişkiler, hiç kuşkusuz önemli rol oynuyor” dedi.

“KUVEYTLİ KARDEŞLERİMİZİN TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA KONUT EDİNMESİNİ BEKLİYORUM”

Bu anlayışla, Kuveytli turizmcilerin Türkiye’nin sunduğu fırsatları daha iyi değerlendirmelerini arzu ettiğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl 133 bin Kuveytli kardeşimizi ülkemizde misafir ettik, bundan çok mutluyuz. Eğer onlara başarılı bir ev sahipliği yapabildiysek ne mutlu bizlere. Ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini onlarla paylaşma imkânı bulduk. Ben bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artmasını temenni ediyorum. Kuveyt-İstanbul hattı, önemli bir havayolu hattı haline geldi. Karşılıklı seferlerin sayısı yaz aylarında günlük 9-10’a kadar yükseldi. Ülkemizde, 2013 yılında yürürlüğe giren yeni gayrimenkul yasasıyla, Kuveytli kardeşlerimizin Türkiye'den daha fazla konut edinmesini bekliyorum. Esasen Kuveytliler, ülkemizde konut edinme konusunda, Körfez ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. 2014 sonu itibarıyla sadece İstanbul'da 100 bin metrekare mülk edindiler” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveytli firmaların Türkiye'de yapmakta olduğu yatırımların artarak süreceği ümidini dile getirerek, “Kuveytli kardeşlerimize bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye'de yatırım yapan veya yapmayı planlayan Kuveytli iş adamlarının bizden beklentilerini ve varsa karşılaştıkları sorunlarını bize iletmelerini rica ediyorum. Sözlerimi, Hazreti Peygamber’in hepimize ışık tutması, rehber olması gereken şu Hadis’i Şerifi ile tamamlamak istiyorum: ‘İki birden, üç ikiden, dört de üçten iyidir. İttifak ediniz’ diye konuştu.

Kahvaltıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da hazır bulundu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Kuveyt Finance House CEO’su Hamid Al Marzouk ve Kuveyt Yatırım İdaresi Başkanı Bader Mohammad Al Saad’i kabul etti.

Tüm Haberler