New York’ta gerçekleştirilen BM 69. Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul’a hitabında dünya sisteminin yapısal sorunlarına ve bu hususta uluslararası kurumların yetersizliğine vurgu yaparak, “BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletler’i etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir” dedi. Genel Kurul kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi’nde de bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca birçok devlet ve hükümet başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
New York’ta gerçekleştirilen BM 69. Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul’a hitabında dünya sisteminin yapısal sorunlarına ve bu hususta uluslararası kurumların yetersizliğine vurgu yaparak, “BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletler’i etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir” dedi. Genel Kurul kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi’nde de bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca birçok devlet ve hükümet başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, JFK Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve diğer ilgililer karşıladı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DIŞ İLİŞKİLER KONSEYİ’NDE KONUŞTU
ABD ziyaretinin ilk gününde ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (Council on Foreign Relations) bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılının Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, 100 yıl önceki ismiyle Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli tarafıydı ve savaştan da en çok etkilenen ülke olmuştu. 20. yüzyılın en başında, Osmanlı Devleti'nin sınırları, Doğu'da bugünkü İran sınırından başlıyor, Avrupa'da Viyana önlerine, Kuzey Afrika'da Tunus ve Cezayir'e; Kuzey'de Kırım'a, Güneyde Yemen'e, yani Hint Okyanusu'na kadar yayılıyordu” dedi.
Birinci Dünya Savaşı sonunda 1918'de, Türkiye'nin sınırlarının aşağı yukarı bugünkü sınırlarına kadar daraldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunları hatırlatıyor olmamın nedeni şudur: Bugün, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da ağır krizlerin yaşandığı bölgeler, 100 yıl öncesine kadar Osmanlı Başkenti İstanbul'dan idare ediliyordu. Osmanlı Devleti'nin son derece başarılı idare yapısı içinde, bütün bu kriz bölgeleri asırlar boyunca sorunsuz şekilde varlıklarını idame ettirmişlerdi. Filistin meselesi, Irak ve Suriye meselesi, Kırım, Balkanlar'daki sorunlar, aslında Osmanlı Devleti'nin dağılmasıyla ortaya çıkmış, kökeni de 100 yıl öncesine dayanan sorunlardır. Türkiye, 1922 yılında İstiklal Savaşı'nı kazanmış, 1923'te bağımsız bir ülke olmuştur. 91 yıllık tarihimiz boyunca, bölgedeki tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve hoşgörü temelinde ilişki tesis ettik. Altını çizerek söylüyorum; her ülkenin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı son derece saygılı ve hassas olduk. Şu anda da, eski Osmanlı bakiyesi olan tüm devletlere ve tüm halklara, barış, dostluk, dayanışma nazarıyla bakıyoruz; tamamının toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz" dedi.
“BÜTÜN BÖLGEDE OLDUĞU GİBİ, İSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA DA BARIŞI ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE ARZU EDİYORUZ”
Filistin'de masum kadınların katledilmesini eleştirdikleri zaman, belli odaklardan, bir kampanya dâhilinde algı operasyonları yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz ne zaman Orta Doğu'da masum çocukların, bebeklerin katledilmesini eleştirsek, belli medya kuruluşları tarafından hedefe konuyoruz. Bu tür algı operasyonları, bu tür karalama kampanyaları, bizi asla ve asla doğru bildiğimiz yoldan ayırmaz” dedi.
“2013 ARALIK AYINDA YAPILAN, YOLSUZLUK OPERASYONU KILIFI ALTINDA HÜKÜMETİ DEVİRME OPERASYONUYDU”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013 yılının aralık ayında Hükümete yönelik operasyon yapıldığını anlatarak, “Başbakanı olduğum Hükümete yönelik saldırı, altını çizerek söylüyorum: Yolsuzluk operasyonu kılıfı içine gizlenmiş, Hükümeti devirme operasyonuydu. Öyle ki, şahsımı, bakanlarımı ve çalışma arkadaşlarımı yargılayıp mahkûm etmek üzere önceden dava dosyaları dahi hazırlanmış, operasyon içinde bunlar sıraya konmuştu. Söz konusu dosyalarda, şahsım ‘Dönemin Başbakanı’ diye anılıyordu. Bu darbe girişimini başarıyla etkisiz hale getirdik” dedi.
BM GENEL SEKRETERİ BAN İLE GÖRÜŞME
Programı çerçevesinde CFR’da gerçekleştirdiği konuşmasının ardından Birleşmiş Milletler binasına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya geldi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TÜRKEVİ’NDE RESEPSİYON
Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam da BM 69. Genel Kurulu münasebetiyle Türkevi’nde bir resepsiyon verdi. Çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanı ile BM misyon temsilcisinin katıldığı resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuklarla tek tek ilgilendi. Resepsiyona Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de katıldı.
“HİCAZ’DAN İSTANBUL’A HZ. PEYGAMBER SEVGİSİ; AŞK-I NEBİ SERGİSİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun ardından İslam Kültür ve Sanat Platformu’nca, 2014 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Hicaz’dan İstanbul’a Hz. Peygamber Sevgisi; Aşk-ı Nebi Sergisi”nin açılışına da katıldı.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, merhum Ahmet Ertegün'ün eşi Mika Ertegün tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İKİLİ GÖRÜŞMELERİ
BM İklim Zirvesi çerçevesinde bir dizi ikili görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Grenada Başbakanı Keith Mitchell, Romanya Başbakanı Victor-Viorel Ponta, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili’yi kabulünün ardından, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Irak Cumhurbaşkanı Mohammed Fuad Masum, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.
ABD BAŞKANI OBAMA’NIN VERDİĞİ RESEPSİYON
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve eşinin, Waldorf Astoria Oteli'nde konuk heyet başkanları ve eşlerine verdiği resepsiyona da katıldı.
Resepsiyonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un İklim Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlediği çalışma yemeğine katıldı.
İKLİM ZİRVESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen İklim Zirvesi'ne katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 120'den fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı BM İklim Zirvesi çerçevesinde Ulusal Eylem ve Hedef Duyuruları beyanlarının ifade edildiği oturumda yaptığı konuşmada iklim değişikliğinin günümüzün en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Buradaki görüşmelerin 2020 sonrası iklim değişikliği rejimine ilişkin gelecek sene sonunda Paris’te sonuçlandırılması öngörülen anlaşmanın müzakere sürecinde önemli bir sinerji oluşturacağına inanıyorum” dedi.
TÜRKİYE’NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin 2011-2023 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Eylem Planı doğrultusunda bu çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, “Bu dönemde yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 30’a yükseltmeyi ve ekonomimizin enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz. Yine bu dönemde enerji verimliliğini artırmayı ve orman alanlarımızı 1,3 milyon hektar genişletmeyi öngörüyoruz. Salım projeksiyonlarına yönelik çalışmaları 2015 yılının ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. Bu çerçevede, hayata geçirebileceğimiz 'ulusal olarak uygun salım azaltım eylemleriyle' hangi oranda azaltım sağlayabileceğimizi belirleyebileceğiz. Gelişmekte olan bir ülke olarak yeni sistem kapsamında alacağımız finansman ve teknoloji destekleri, Türkiye’yi iklim değişikliği ile mücadelede daha güçlü kılacaktır” dedi.
“EYLEM İÇİN EKONOMİK DURUM” OTURUMU
BM İklim Zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Eylem İçin Ekonomik Durum’ temalı alt oturuma Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile eşbaşkanlık yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ısınmanın insanlığın tüm hayatı üzerinde ciddi değişiklikler meydana getirme potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Bu değişiklikler iktisadi büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı engelleyerek yoksulluğun artmasına yol açabilecektir. Aynı şekilde, içme suyu ve gıda tedarikinin zorlaşması, göç dalgaları ve bulaşıcı hastalıkların yayılması gibi ciddi sıkıntılar yaşanabilecektir” dedi.
BM GENEL SEKRETERİ BAN’IN VERDİĞİ RESEPSİYON
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD programlarının dördüncü gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve eşi tarafından heyet başkanları ve eşleri onuruna verilen resepsiyona katıldılar.
Resepsiyonun ardından Genel Kurul genel görüşmelerine katılan ve Genel Kurul’a hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Tammam Salam, Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott'u ayrı ayrı kabul etti.
Daha sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından heyet başkanları onuruna verilen öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Tunus Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Munsif Marzuki ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ayrı ayrı görüştü.
GENEL KURULA HİTAP: “DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 69. Genel Kurulu hitaben bir konuşma yaptı. Bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin görüşlerini aktardığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69. Dönem BM Genel Kurulu’nun Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümünde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Birinci Dünya Savaşı’na sahne olan coğrafyanın, aradan geçen bir asırlık süreye rağmen istikrar, huzur, barış ve refahtan halen yoksun olduğunu üzülerek müşahede ediyoruz. Irak’tan Suriye’ye, Filistin’den Yemen’e, Mısır’dan Libya’ya, Afganistan’dan Ukrayna’ya kadar geniş bir coğrafya, derin krizler içinde insanlığın vicdanını yaralayan görüntülere sahne oluyor” dedi.
“ÇOCUKLARIN ÖLDÜĞÜ VE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİR DÜNYADA, HİÇ KİMSE MASUM DEĞİLDİR”
İnsanların 21. yüzyılda hala açlıktan, salgın hastalıklardan öldüğünü, çocuk ve kadınların savaşlarda hunharca katledildiğini, dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken fakir ülkelerinin açlık, kötü beslenme, salgın hastalıklar, eğitimsizlik sorunlarıyla boğuştuğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “İklim değişikliği dünyamızın ve çocuklarımızın geleceğini tehdit eden bir unsur olarak insanlığın karşısında önemli bir sınav olarak duruyor. Bu manzara, insan onuruna yaraşır bir manzara değildir; ortada bütün insanlığı ve elbette Birleşmiş Milletler’i doğrudan ilgilendiren bir sorun var demektir. Burada, Birleşmiş Milletler’in 69. Genel Kurulu’nda bir kez daha vurgulamak isterim: Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada, hiç kimse masum değildir, hiç kimsenin can güvenliği yoktur, hiç kimse de sürdürülebilir barış ve refah içinde olamaz.”
“BARIŞ, HUZUR VE İSTİKRAR İÇİN TÜRKİYE, IRAK HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”
Irak’ta yaşanan sorunların, Iraklılar için büyük bir yıkıma dönüştüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde sorunun, Irak sınırları dışına taştığını ve Irak’ın terör örgütlerinin hareket alanı haline geldiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’taki krizin Türkiye başta olmak üzere bütün bölge ülkelerini doğrudan etkilediğini ifade ederek, “Yeni kurulan hükümet ile Irak’ın yeni bir başlangıç yapacağına olan umudumuzu muhafaza ediyoruz. Barış, huzur ve istikrar için Türkiye, Irak halkının yanında olmaya devam edecektir. Suriye meselesi de aynı şekilde sınırları aşmaya başlamıştır” dedi.
“İSRAİL’İN YANINDA BAĞIMSIZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin sorununa ilişkin olarak da, “Filistin’de yarım asırdır devam eden sorun, zaten bölgedeki birçok meselenin temel kaynağıdır. Filistin’de iki-devletli çözümün derhal hayata geçirilmesi, Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması ve İsrail’in yanında bağımsız ve sürdürülebilir bir Filistin devletinin kurulması, siyasi, insani ve ahlaki bir zorunluluktur” dedi.
“KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BM’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM”
Konuşmasında küresel sorunlar için BM’yi göreve çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha fazla gecikmeden, daha fazla masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki dünya, 5’ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir” diye konuştu. Kararların bir ülkenin iki dudağı arasında kalabildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin’de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye’de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır” dedi.
“BARIŞ ANLAMINA GELEN İSLAM’IN TERÖR İLE YAN YANA KULLANILMASINA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ”
Terör ile İslam kavramının yan yana getirilmesini de eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “Din adına terör kavramını hiçbir şekilde onaylamıyor, böyle bir tanımlamanın en başta dinlere yönelik büyük bir saygısızlık olduğuna inanıyoruz. Barış anlamına gelen İslam kavramının terör ile yan yana kullanılmasına da şiddetle karşı çıkıyoruz. İslam ile terörün yan yana kullanılması inciticidir.”
“TÜRKİYE, TERÖRE DESTEK VEREN DEĞİL, BİLAKİS TERÖRE KARŞI EN ETKİLİ MÜCADELEYİ VEREN ÜLKEDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin teröre göz yummadığını, aksine terörle mücadele ettiğini belirterek, “Burada özellikle vurgulamak isterim ki; Türkiye teröre destek veren, göz yuman bir ülke değil, bilakis teröre karşı en etkili mücadeleyi veren ülkedir. Zira terörden çok çekmiş bir ülkeyiz 30 yıldır. Hala çekiyoruz. Türkiye, antisemitizmin, İslamofobinin, her türlü ırkçılığın karşısında bir ülkedir. Şahsım antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu ilan eden dünyadaki belki de istisna siyasilerden bir tanesidir. Ama aynı şekilde İslamofobinin de insanlık suçu olduğunu tüm dünyanın kabul etmesini özellikle vurguluyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda bu idealler çerçevesinde her ülkeyle yollarının ortak olduğunu kaydederek, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için diğer ülkelerden destek beklediklerini kaydetti.
ABD BAŞKANI OBAMA YÖNETİMİNDE “YABANCI SAVAŞÇILAR” OTURUMU
BM Güvenlik Konseyi'nde ABD Başkanı Obama'nın yönettiği “Yabancı Savaşçılar” konulu toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halen Irak'tan gelen 70 bin Ezidiye de geçici ev sahipliği yapıyoruz. Tüm bu fedakârlıklarımıza rağmen ve dayanışma beklentimize yeterince karşılık bulamamışken, haksız bir takım eleştirilere maruz kalmak bizi gerçekten üzmektedir. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığı sorgulanamaz” dedi.
İŞ ADAMLARIYLA BULUŞMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 69. Genel Kurulu toplantıları nedeniyle bulunduğu New York’ta, ABD Ticaret Odası ile Başbakanlık Yatırım, Tanıtma ve Destek Ajansı tarafından düzenlenen ve önde gelen Amerikan firmalarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıya katıldı. CEO Ahmet Muhtar Kent ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.
ABD ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kabul ettikten sonra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile bir görüşme gerçekleştirdi.
EMİNE ERDOĞAN, “KADIN VE KIZ ÇOCUKLARININ MALİ YÖNDEN İYİLEŞTİRİLMESİ” KONFERANSINA KATILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Birleşmiş Milletler’de gerçekleştirilen, “Kadın ve Kız Çocuklarının Mali Yönden İyileştirilmesi” başlıklı konferansa katılarak bir konuşma yaptı.
BM Zirvesi’ne için New York’ta bulunan lider eşlerinin katıldığı ve Belize Cumhuriyeti Başbakanı Dean Barrow’un eşi Kim Simplis Barrow’un, ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansta özel davetle yaptığı konuşmada Emine Erdoğan, kadın ve kız çocuklarının mali yönden iyileştirilmesinin en önemli konuların başında geldiğini belirtti.
TÜRKİYE’NİN SIĞINMACILARA DESTEĞİ
Özellikle savaş şartlarında en çok zorluğu kadın ve çocukların yaşadığını ifade eden Emine Erdoğan, Irak ve Suriye’de devam eden savaşlar nedeniyle Türkiye’ye çok sayıda sığınmacı geldiğine dikkat çekerek, ”Ülkemiz vatandaşları için yaptığımız eğitim faaliyetlerini, aynı hassasiyetlerle ülkemize gelen bu sığınmacılar için de yapıyoruz” dedi.
Konferansta Emine Erdoğan’ın yanında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un eşi Yoo (Ban) Soon-taek oturdu.
TURKEN FOUNDATION TARAFINDAN VERİLEN YEMEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York programı çerçevesinde son olarak, Turken Foundation tarafından verilen akşam yemeğine katıldı.
Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, ABD’nin New York kentindeki temaslarını tamamlayarak İstanbul’a hareket etti.