Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, ülkemizde yarım asrı geçen sürede düzenlenen uluslararası spor organizasyonları arasında etkin ve başarılı bir yol yarışıdır.
58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 8-15 Ekim 2023 tarihleri arasında Alanya etabı ile başlayıp İstanbul etabı ile sona erdi. Alanya’dan İstanbul’a 8 gün, 8 etapta bisiklet sporunun ve kültürünün gelişiminden, ülke tanıtımına, bisiklet turizminden iklim krizi ile mücadeleye ve sağlığın korunmasına kadar geniş bir etki alanına sahip olan 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Cumhuriyetimizin ve Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun 100. yılında “Bir Bisiklet Yarışından Fazlası” vizyonu ile düzenlendi ve bu kapsamda “100. Yıl Hatıra Ormanı” için ağaç dikimi de gerçekleştirildi.
24 takımı temsilen 36 ülkeden 168 bisikletçinin zorlu mücadelesi; 190 ülkede, 13 dilde, 2 milyara yakın kişi tarafından izlenerek, Türkiye’nin doğal ve tarihî güzelliklerinin tanıtımına büyük katkı sağladı.
58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun her bir etabı farklı bir tarih ve doğal güzelliğe tanıklık ederken, 3. Etap olan Fethiye-Babadağ etabı dünyada en zor ve en güzel etap olarak kayıtlara geçti. 8 gün, 8 etapta; Alanya’dan Kemer’e, Kalkan’dan Fethiye’ye, Marmaris’ten Bodrum’a, Selçuk’tan Manisa ve İzmir’e uzanan güzergâh boyunca dünyaca ünlü pedalların mücadelesine sahne oldu.
7. etap sonunda takımların İzmir’den İstanbul’a transferinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, tarihî ve doğal güzellikleri ile bilinen İstanbul-Sultanahmet etabı ile sona erdi.
30 saat 10 dakika 14 saniye toplam süre ile TUR 2023’ün 8 etabını en kısa sürede tamamlayan Astana Kazakistan Takımı sporcusu Alexey Lutsenko genel klasman lideri olurken, takım klasmanında genel klasman liderliğini Bora-Hansgrohe (Almanya) takımı kazandı. TUR organizasyonu, UCI-Dünya Bisiklet Birliği tarafından takdirle karşılandı.
58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 2023 Parkuru
Etaplar:
Türkiye’de düzenlenen deniz sporları organizasyonları içerisinde saygın organizasyonlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları, ülkemizin dünya çapında tanıtımına hizmet etmektedir.
Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışı’nın birinci ayağı olan Marmaris-Bodrum etabı 25-30 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yarışların sonunda verilen Halikarnas Kupası’nı Rusya’nın Magic Twelve takımı kazandı.
Yarışın ikinci etabı Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları ve İstanbul Valiliği iş birliğinde, İstanbul Açıkdeniz Yat Yarış Kulübü tarafından ve DHL Express ana sponsorluğunda 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Yarışların iki etabında da büyük başarı sağlayan MSI Sailing Team, Cumhuriyet 100. Yıl Kupası ve DHL Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
Yat Yarışları sonunda Fişekhane’de çok sayıda davetlinin katılımıyla ödül töreni düzenlenerek Muğla ve İstanbul etaplarında dereceye giren takımlara ödülleri takdim edildi.
Antarktika kıtasında bilim insanları tarafından deniz bilimleri araştırmaları enerji, balıkçılık, jeoloji, tıp, kimya, astronomi ve iklim değişikliği gibi alanlarda önemli araştırmaların yapıldığı, ayrıca kıtanın zengin maden ve içme suyu rezervlerine sahip olduğu bilinmektedir.
Antarktika’nın barışa ve bilime adanmış bir doğa koruma alanı olarak güvence altına alınması amacıyla ülkemizin de 1995 yılından itibaren taraf olduğu “Antarktika Antlaşması” 1961 yılında 12 danışman ülkenin katılımıyla yürürlüğe girmiştir. Günümüzde, “istişari (danışman) taraf” 29 ülke ve “istişari olmayan taraf” 27 ülkenin katılımıyla geçerliliğini sürdürmektedir. Antlaşma hükümleri uyarınca, bir ülkenin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde “danışman devlet” statüsü kazanabilmesi için Kıta’ya düzenli olarak bilimsel seferler düzenlemesi ve Kıta ve çevreleyen Güney Okyanusu’nda kayda değer bilimsel araştırma faaliyetleri yapması gerekmektedir. Bu noktada kalıcı bir bilim üssü kurulması öncelik olarak belirlenmiştir.
2017 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde yürütülen Ulusal Kutup Bilim Seferleri ve Faaliyetleri kapsamında her sene gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferleri ile ülkemiz, Beyaz Kıta’nın geleceği hakkında söz sahibi olma çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Ülkemiz, 1959 yılında imzalanan ve 1995 yılında taraf olduğumuz Antarktika Antlaşması kapsamındaki toplantılara “istişari olmayan taraf” statüsünde katılımlarını sürdürerek bilimsel çalışmalardan lojistik faaliyetlere kadar gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma çalışmalarıyla kıtaya ilgisini kanıtlayarak “istişari taraf” statüsünü kazanması yolunda sağlam ve sürdürülebilir adımlar atmaya devam etmektedir.
2023 yılı itibariyle Beyaz Kıta’ya Ulusal Kutup Bilim Seferleri ile 7. kez ayak basan Türk Bilim İnsanları, 2019 yılında kurulan Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın bulunduğu 68° Güney enlemindeki Horseshoe Adası’nda geçmiş senelerde kurulan Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonları (OMGİ) ve Küresel Uydu Konumlandırma Sistemleri (GNSS) ile bölgede uzun dönemli izleme çalışmaları yapmakta ve zamansal değişimleri kayıt altına almaktadır. Ayrıca yerli ve milli ürünlerin de aktif olarak kullanıldığı saha çalışmalarıyla Horseshoe Adası ve çevresinde fiziki bilimler, yer bilimleri, yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında birçok konuda araştırma yürütülmektedir. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her iki kutup bölgesinde de gözlemlemek amacıyla Arktik Bölgeye de her yıl düzenli bilimsel araştırma seferleri düzenlenmektedir.
Ülkemizin uluslararası görünürlüğünün artırılması ve bilimsel çalışmaların geliştirilebilmesi amacıyla Antarktika Antlaşması kapsamında 10 ülke (Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Ekvator, Güney Kore, İspanya, Japonya, Peru, Şili ve Ukrayna) ile ikili işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmalar neticesinde 2023 yılı itibariyle toplam 14 yabancı araştırmacının Türk Bilim Seferleri’yle Beyaz Kıta’da araştırma yapmasına olanak sağlanmış ve Türk Bilim İnsanları ile ortak çalışma yapabilmelerine zemin hazırlanmıştır. Ayrıca 20’den fazla Türk Bilim İnsanının da Antarktika’daki yabancı ülkelere ait araştırma istasyonlarında ve gemilerinde çalışma yürütebilmesi bu anlaşmalar neticesinde gerçekleşmiştir.
Horseshoe Adası’nda (Antarktika) kalıcı bir bilimsel araştırma üssü inşa edebilmek adına yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Konuyla ilgili tasarım aşamaları tamamlanmış ve hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu 2021 yılında Antarktika Antlaşması taraf ülkelerine sunulmuştur. Bilim insanlarının uzun süreli çalışmalarına olanak sağlayacak bu üssün önümüzdeki yıllarda kıtaya konuşlandırılması ile birlikte ülkemiz, “danışman devlet” statüsüyle Beyaz Kıta’nın geleceği hakkında söz sahibi olma yolundaki hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkemizin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişileri veya kurumları, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörülmüştür.
Bu kapsamda, 2022 yılında; Ajda Pekkan, Süleyman Saim Tekcan, Yılmaz Erdoğan, Ayla Algan, Hayreddin Karaman, Yavuz Bülent Bakiler, Varol Yaşaroğlu, Ömür Akkor, Yunus Emre Akkor, Tan Sağtürk, Hilmi Şenalp, Sevan Bıçakçı, Gülbün Mesara ve Âşık Veysel Şatıroğlu Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne layık görülmüştür.
1071 yılında Anadolu’yu Türklere ebedi yurt ilan eden Sultan Alp Arslan ve şanlı ordusunun kazandığı Malazgirt Zaferi, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmektedir.
Okçular Vakfı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl yedincisi düzenlenen etkinlikler, aynı zamanda Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü olması sebebiyle geniş katılımlı bir şekilde gerçekleşti.
23-26 Ağustos 2023 tarihleri arasında Muş’un Malazgirt ilçesi ile Bitlis’in Ahlat ilçesinde eş zamanlı gerçekleşen etkinliklere, devlet erkanı ile modern ve geleneksel spor dallarından sporcular ve yabancı öğrenciler de katılım sağladı.
Türk bilim dünyasının en önemli ve itibarlı ödülleri olan “Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ödülleri” 28 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, 2022 yılında 57 bilim insanının TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldüğünü söyleyerek, ödül almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik etti.
Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’nde, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sosyal ve Beşerî Bilimler ile Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorilerinde 3 ödül takdim edildi.
Üstün başarılı genç bilim insanlarının ödüllendirildiği TÜBA-GEBİP Ödülleri, 22 farklı üniversite ve kurumdan, 34 genç bilim insanına verildi. Bilimsel Telif Eser Ödülleri’nde ise 7 Türkçe bilimsel telif eser, 6 TÜBA-TESEP Ödülüne layık görüldü.
TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 12 farklı üniversiteden bilim insanına 2 Bilim Ödülü, 1 Hizmet Ödülü ve 11 Teşvik Ödülü takdim edildi.
Ayrıntılı bilgi için:
TÜBA ve TÜBİTAK Ödülleri (28.12.2022)
TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri Töreni (2008-2017)
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödülleri Töreni (2015-2017)
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülmektedir.
İstanbul’un fethini kutlamak için her yıl düzenlenen ve dünyanın en büyük sivil okçuluk yarışması olan 10. Uluslararası Fetih Kupası, 27-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Okçular Tekkesi’nde gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; Okçular Vakfı, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu ve Türkiye Okçuluk Federasyonu iş birliği ile düzenlenen Fetih Kupası, hem geleneksel okçuluk hem de modern okçuluk kategorilerinin bir arada yarışabildiği dünyadaki tek organizasyon olmasıyla dikkat çekmektedir.
10 yıldır farklı kültürlerden birbirinden yetenekli okçuları kadim bir geçmişi olan Okçular Tekkesi’nde buluşturan Uluslararası Fetih Kupası, bu yıl 32 ülkeden 500’e yakın sporcunun mücadelesine sahne oldu. Fetih Kupası, dünyanın en yetenekli okçularını buluşturan bir yarışma olmasının yanında, İstanbul’un fethini hatırlatan bir organizasyon olmasından dolayı, fethin 569. yıl dönümü vesilesi ile çeşitli anma etkinliklerinin de merkezi oldu.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen proje kapsamında, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA), 2014 yılında başlattığı Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi (TİBKM) ile Türk ve İslâm medeniyet havzasında üretilmiş olan Osmanlı Türkçesi, Arapça, Farsça, diğer Türk lehçelerinde telif, tercüme ve şerh kitapların yayınlanması amaçlanmaktadır.
Bu çerçevede geçmiş ve geleceğimize ışık tutacak eserlerin transliterasyon, tıpkıbasım, çeviri ve tahkiklerinin yapılması suretiyle eserlerin ulusal ve uluslararası kamuoyuna kazandırılması, kütüphanelerdeki atıl durumlarından kurtarılarak bilim ve kültür insanları ile gelecek kuşakların istifadesine sunulması sağlanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İşbirliği Projesi (TABİP) ile ülkemizin akademik ve bilimsel iş birliğini geliştirmek, ekonomisine katkı sunmak, insan kaynağı niteliğini arttırmak ve bilim diplomasisi faaliyetlerini yürütmek amaçlanmaktadır.
Proje ile aynı zamanda; Türkiye’nin küresel platformdaki algısına pozitif katkılar sunmak, ülkemizin yurt dışında stratejik konularda etkin iletişimini yapmak ve kolaylaştırmak, kalkınma hedeflerine yönelik olarak küresel birikimi ve insan kaynağını kullanmak, Türkiye’deki bilimsel gelişmeleri ve çalışmaları dünyaya duyurmak, uluslararası karar alma süreçlerine Türk akademi dünyasının aktif katılımını sağlamak, yabancı akademisyenlerin ve bilim insanlarının Türkiye’nin akademik ve bilimsel çalışmalarından istifade etmesini mümkün kılmak hedeflenmektedir.
“Ayvazovski’nin İstanbul’u” Uluslararası Sergi ve Konserleri Projesi ile Ayvazoski’nin tablolarının müzik ile seyirciye aktarılması; müziğin, görsel sanatların, teknolojinin, tarihin ve ortam seslerinin bir arada buluşturulması hedeflenmektedir.
“Ayvazovski'nin İstanbul’u” Projesi 2017 yılının Aralık ayında Moskova International House of Music konser salonunda Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları ve Moskova Türkiye Büyükelçiliği desteği ile gala-konser formatında gerçekleştirildi.
2018 yılı Nisan ayında ise Ayvazovski'nin doğumunun 200. yılı anısına ve aynı zamanda St-Petersburg Rus Müzesi’nin açılışının 120. yıl kutlamaları çerçevesinde “Ayvazovski'nin İstanbul’u”, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, "Lichnost Peterburga" Tarih ve Kültür Vakfı (St-Petersburg), Türk Hava Yolları ve Türk Telekom desteği ile St-Petersburg Rus Müzesi St. Michael Castle (Mihaylovskiy Zamok) Salonu’nda seyirciler ile buluştu.
Proje kapsamında bir sonraki etkinlik, 11 Nisan 2019 tarihinde Moskova International House of Music salonunda, Rus halkına açık konser şeklinde gerçekleştirildi.
Türklerin Mirası Projesi ile Türk kültürünün diğer dünya kültür değerlerine olan katkılarını ele alabilmek, tarihî bir sorumluluk anlayışıyla Türk kültürünün evrensel manada dünyada hüküm sürdüğü alanlara dikkat çekmek hedeflenmektedir.
Proje, Türklerin tarih sahnesine çıkışından Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkıldığı 1308'e kadar ki macerasının anlatıldığı 18 bölümlük bir belgesel film dizisi ve Türklerin mirasının anlatıldığı 17 ciltlik dev bir külliyattan oluşmaktadır.
Araştırmada Orta Asya, Mezopotamya kültürleri arasındaki ilişkilerin ele alınacağı, bunun neticesinde Türk kültürünü oluşturan değerler ve bu değerlerin birbirleriyle olan ilişkilerin gün yüzüne çıkarılacağı ve Türk kültürünün tarihsel süreç içerisindeki gelişim aşamaları tüm yönleriyle ortaya konulmuş olacaktır.
Konya Aydınlar Ocağı tarafından yürütülen projenin devamında, Türklere ait olan değerlerin bir arada olduğu eserler “Türkler Sergisi” adı altında Ankara’da ilgilileri ile buluşturulacaktır.
Beni Hafife Alma; hayatın her alanında nitelikli bilgi üretilebilmesine, hedef kitleye doğru ve etkili bir şekilde aktarılabilmesine, nitelikli bilginin ülke çapında kabul gören toplumsal değerlere dönüşebilmesine ve nitelikli bilgi sahiplerinin “ben de varım” diyerek öğreten kimliği ile var olabilmesine olanak sağlayan bir toplumsal dönüşüm ve eğitim projesidir.
Proje ile her alanda üretilen bilginin toplum geneline hızlıca yayılabilmesi için, bilgi aktarımı mekanizmalarının sağlıklı şekilde kurulmasını amaçlanmaktadır.
Proje; yerli ve millî kaynaklarla sıfırdan geliştirilen ve içerisinde uzaktan eğitim (LMS) ve canlı yayın sistemleri, video, doküman ve haber portalları vb. bilgi üretim ve aktarım teknolojilerini içeren güçlü bir altyapıyı paydaşları ve tüm katılımcıların kullanımına sunmaktadır.
Devlet-millet iş birliğini en güçlü bir şekilde ortaya koyarak kalıcı, sürdürülebilir ve üretken bir ortam sağlamak adına birçok devlet kurumuyla proje paydaşı olarak çalışan Beni Hafife Alma Projesi, devletin bilgi ve tecrübesiyle, “ben de varım” diyen tüm vatandaşlarımızı bir araya getirmeyi ve üretime teşvik etmeyi hedeflemektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, İstanbul Üniversitesi’yle ortaklaşa hazırladığı “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu” projesi Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı.
“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden 19. Yüzyıl Dünyasını Okumak” konseptiyle Osmanlı’nın son döneminde yurt dışı ile olan diplomatik ilişkileri Sultan II. Abdülhamid’e ait bu eşsiz değerdeki Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden inceleyen bir dizi proje yürütüldü. Koleksiyonda her biri sanat eseri değerinde olan 911 albüm içerisinde 36 bin 585 kare fotoğraf; 19. yüzyılın tüm zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.
Bu zengin fotoğraf koleksiyonunun dijitalleştirilmesi ve veri tabanının işlenmesi süreçlerini İstanbul Üniversitesi, TBMM Başkanlığı ile ortaklaşa yürütmektedir.
Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan bu projeyle, Osmanlı’nın son döneminde yurt dışı ile olan diplomatik ilişkilerini inceleyen bir dizi etkinlik ve yayın gerçekleştirdi. Dünya kültürü için de değere sahip fotoğraf koleksiyonu üzerinden Osmanlı’nın farklı toplumlarla kesişen yollarının tanıtılması amacıyla, fotoğraf sanatçısı Kamil Fırat’ın küratörlüğünde hazırlanan fotoğraf sergileri ve sergi kitapları çalışmasını içeren etkinlikler; Fransa, Almanya, İngiltere, Amerika ve Rusya’yı kapsamaktadır.
Bu çerçevede ilk olarak 6-11 Nisan 2017 tarihinde Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde “Osmanlı-Fransa İlişkilerinde Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Karşılaşmalar/Tanışmalar/Kesişmeler” başlıklı bir sergi etkinliği gerçekleştirildi. 11-15 Ekim 2017 tarihlerinde Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkçe/Almanca olarak basılan “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri” kitabının tanıtımı yapıldı ve ardından 28 Kasım 2017’de Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde aynı temalı fotoğraf sergisi bir ay süre ile hayata geçirildi. “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-İngiltere İlişkileri” kitabının 10-12 Nisan tarihleri arasında Londra Kitap Fuarı’nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standında özel bir alanda tanıtımı yapıldı ve dijital bir sergi ile fotoğraflar paylaşıldı.
Bu proje kapsamında, 2019 yılının Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olması dolayısıyla, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan Çarlık Rusya’sına Bakmak” başlıklı bir fotoğraf sergisi düzenlendi ve Türkçe-Rusça sergi kitabı yayımlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nca düzenlenen fotoğraf sergisi ise 3 Nisan 2019 tarihinde St. Petersburg’taki Rus Devlet Tarih Arşivi binasında gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Fethi’nin 569. Yılını Kutlama ve Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni’ne katıldı.
İstanbul’un 29 Mayıs 1453’te fethedilmesini simgeleyen 145 bin 300 ağacın ilki olacak fidanın dikimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sevgi Evlerinden gelen çocukların da aralarında bulunduğu 100 çocuk fidan dikiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik etti.
İstanbul’un Fethi’nin 569. yıl dönümü, 560 bin kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı.