Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

10.02.2015

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

Sayın Devlet Başkanı,

Değerli Dostum Santos,

Değerli Basın Mensupları,

Hanımefendiler, Beyefendiler,

Sizleri öncelikle en kalbi duygularımla selamlıyorum. Beraberimizdeki resmi heyete, geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine özellikle çok çok teşekkür ediyorum.

Bu tabii Türkiye’den Kolombiya’ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret. Bu ziyareti gerçekleştirmiş olmaktan dolayı da ayrıca mutluyum. 2011 yılında değerli dostum Santos’un bir Türkiye ziyareti oldu, bir arada olduk, görüştük ve Türkiye-Kolombiya arasındaki bu üst düzey ziyaretlerin başlatılması kararlılığına varmıştık. O zaman kendileriyle Başbakan olarak görüşmüştüm, Cumhurbaşkanımızla görüşmeleri olmuştu, şimdi ise Cumhurbaşkanı düzeyinde bu ziyaretleri yapıyoruz ve sadece Cumhurbaşkanı düzeyinde bu ziyaretleri yapmak değil, parlamentolar arası ziyaretleri de gerçekleştirmek, bakanlar arasındaki ziyaretleri gerçekleştirmek suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.

Tabii artık Bogota’da Türkiye’nin Büyükelçiliği var, aynı şekilde Ankara’da Kolombiya’nın bir Büyükelçiliği var, bunlar aramızdaki ilişkileri hızlandırmanın en önemli, bence anahtar noktalarıdır.

Tabii bu atılan adımlarla birlikte Türkiye ve Kolombiya inanıyorum ki sorunlarını birlikte aşmak, ama bir de belirledikleri hedeflere beraber varmanın kararlılığı içerisindedirler. Biz bugün gerek askeri, gerek siyasi, gerek ekonomi, ticari, eğitim, kültürel, bu alanlarda görüşmelerimizi yaptık, az önce de görüldüğü gibi 7 önemli anlaşma imzaladık.

Bunlardan bir tanesi, savunma sanayi işbirliği anlaşması ki bu alanda Türkiye’nin attığı ciddi adımlar var.

Ve Türkiye-Kolombiya işbirliği çerçeve anlaşması var.

Üçüncüsü, tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı var.

Dördüncüsü, kültürel işbirliğine yönelik uygulama planı var.

Beşincisi, turizm alanında bir mutabakat zaptı var.

Altıncısı, Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine dair burada yine bir niyet mektubu imzalandı.

Ve 1991 kültür anlaşması onay belgelerinin teatisine ilişkin tutanak, bunlar imzalandı.

Tabii bunlarla -bugüne kadar bu tür anlaşmalar imzalanmış değil- ilk defa bu tür adımları atıyoruz ve aramızdaki ilişkileri çok daha kararlı bir noktaya böylece getirmiş oluyoruz.

Zat-ı Devletlerinin vizyoner liderliği altında Kolombiya aslında bir hayali gerçeğe dönüştürüyor, bölgesine umut ve heyecan aşılıyor. Biz burada Türkiye olarak bu süreci yakından takip ediyor, atılan her adımdan, elde edilen her başarıdan ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Zira, terörle mücadele bildiğiniz gibi mevzi, lokal bir konu değil. Terörden biz de çok çektik, 40 yıldır biz de terörle mücadele ediyoruz ve bunun bize olan faturalarını bildiğimiz için, aynı şekilde dünyadaki hangi ülke olursa olsun o ülkelerdeki faturanın da ne denli ağır olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı biz bu tür konuların mevzi değil, tamamen bir mutabakat içerisinde, uluslararası bir dayanışmayla yürütülebileceğine, bu şekilde aşılabileceğine inanıyoruz.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla baş başa görüşmelerimiz oldu, ardından heyetler arası görüşmelerimizi yaptık, biraz sonra yine adeta bir çalışma yemeği gibi görüşmelerimiz olacak.

Fakat şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki; Türkiye olarak inşaat sektöründe, dünyada önemli bir yere sahibiz, ilk 3’ün içerisinde yer alıyoruz. Altyapı ve üstyapı, özellikle kentsel dönüşüm, değişim çalışmalarında Türkiye olarak Türk müteahhit firmaları özellikle Kolombiya’da her tür çalışmanın içerisinde yer alabilirler. Nitekim, bu ziyaretimde yanımda Türk Müteahhitler Birliği’nin Başkanı da var ve tüm çatı kuruluşu olarak hepsi yanımızdalar. Daha sonra değerli mevkidaşımla iş formunda kendilerine hitap edeceğiz, onlarla konuşacağız.

Kolombiya’da 3 firmamız var, biz bunu az buluyoruz, ama istiyoruz ki Kolombiya’dan da Türkiye’de yatırımı olan firmalar olsun, işbirliği halinde buralarda olabilir, üçünü ülkelerde müşterek yatırımlar içerisine girebilirler, bunlar da büyük önem arz ediyor.

Petrolde aynı şekilde müşterek adımlar atabiliriz. Bu konuda zaten TPIC şu anda Kolombiya’da bulunuyor ve şu ana kadar yaptığı yatırım 70 milyon dolar civarında ve yeni imkanlarla bu adımlarını daha da arttırarak buradaki yatırımlarına TPIC olarak devam edecek.

Tabii bu vesileyle Kolombiya’ya, Türk Hava Yolları’na vermiş olduğu 5’inci trafik hakkı için de teşekkür ediyorum. Ve Türk Hava Yolları yönetimiyle de az önce görüşmelerimizi yaptık, buradaki rakımın yüksek olması hasebiyle teknik bazı sıkıntıların olduğunu söylediler ve ne yapabiliriz, bunun teknik çalışmalarını Kolombiya’yla müşterek yapıp ona göre bu engeli aşalım diyorlar. Ve bu engeli aşmak suretiyle inanıyorum ki Kolombiya’dan Türkiye’ye 25 bin turist değil, daha fazla turist gelecektir, çünkü gerçekten turizmde destinasyonlarımız çok güçlü. Fakat Kolombiya’nın da bu noktada güçlü bir destinasyon olduğuna inanıyorum.

12 yıl önce göreve başladığımızda Türkiye’ye gelen turist sayısı o zaman 13 milyondu, elde ettiğimiz imkan 8 milyar dolar civarındaydı. Fakat şu anda Türkiye’ye gelen turist sayısı 42 milyona ulaştı ve rakamsal olarak da şu anda 40 milyar doları aşmış durumda. Bu tabii bir şeyi gösteriyor, gerçekten turizm için bacasız sanayi derler, hakikaten öyle, bacasız sanayi ve biz de tabii, turizme yönelik çok ciddi yatırımlar yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz, devam da edeceğiz. Tabii serbest ticaret anlaşması konusundaki hassasiyeti özellikle ifade ediyorum.

Ve TİKA olarak şu anda Latin Amerika’da ikinci şubemizi de burada açıyoruz ofis olarak. Dünya genelinde burayla birlikte 49 ofis olmuş oluyor ve Kolombiya’yla kültürel, eğitim, her türlü alanda TİKA ofisimiz işbirliği halinde olacak ve bir sosyal devlet olmanın da böylece bilincini, bahtiyarlığını birlikte yaşamış olacağız.

Ve tabii bu gelişimde bir özellik de şu: Malum G-20’ye liderlik yapıyoruz, G-20’nin lideri olan bir ülke olarak şu anda Latin Amerika’da ilk ziyaret ettiğim ülke oluyor.

Bu atacağımız adımlardan öte, bizim şu anda Expo-2016 Antalya’daki fuarımız çok çok önemli. Biliyorum ki, özellikle biyolojik tarımda, Kolombiya dünyada farklı bir konuma sahip ve bir numara ve bizim buradaki yapacağımız fuar buna yönelik. Ve bu fuar geçici bir fuar olmayacak, kalıcı bir fuar olacak, dolayısıyla Kolombiya’yı biz bu fuarda yanımızda görmek, aramızda ayrıca görmek istiyoruz.

Eğitime gelince, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 38 kontenjan Kolombiya’ya tahsis ettik, bu sayıyı artırmamız mümkün. Sadece kültürel alanda bunu bir kontenjan olarak görmüyorum, kültürel olmanın ötesinde yarının diplomatik misyon şeflerinin buralardan yetişeceğini rahatlıkla görebiliriz. Aynı şekilde Kolombiya’daki üniversitelere Türk öğrencilerin gelmesi, onların burada okuması mümkün, onların da burada okuması suretiyle çok ilginç adımları atabiliriz, başarılı adımları atabiliriz. Ve ben değerli dostum Santos ile birlikte inanıyorum ki geleceğin bu vizyonunu her iki ülke olarak oluşturabiliriz.

Çok teşekkür ediyorum ve Kolombiya’nın aydınlık yarınları için ben de iyi niyet temennilerimi ifade ediyorum.