Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama
Sayın Cumhurbaşkanı Değerli Kardeşim İbrahim Boubacar,
Saygıdeğer Bakanlar,
Değerli Basın Mensupları,
Hanımefendiler, Beyefendiler;
Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Gerek değerli Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar kardeşimiz ve saygıdeğer eşlerini geniş bir heyetle ülkemizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek isterim.
Tabi bir kez de sizlerin huzurunda ilk defa Mali Cumhurbaşkanının Türkiye’ye ziyareti, bu ziyarete ayrı bir önem kazandırıyor. Mali’den bir Cumhurbaşkanı olarak böyle bir ziyaretin gerçekleşiyor olması Afrika’da bizler için ciddi bir önem ifade ediyor, çünkü bildiğiniz gibi bizler, 2005 yılını Afrika yılı ilan etmiştik. 2002’de iktidara gelişimizle birlikte 12 büyükelçiliğimizin olduğu Afrika’da bugün 39 büyükelçiliğimiz var. Hedef, Afrika’nın büyük bütününde büyükelçilikleri olan bir ülke konumuna yükselmek. Aynı şekilde Afrika’daki ülkelerin de Türkiye 31 büyükelçiliği var, temennimiz odur ki, bu sayı da daha da artar.
Mali tarihi ve kültürel bakımdan Türkiye’yle olan bağları, 16’ncı asra dayanan bir geçmişimiz var. Özellikle de burada Timbuktu çok büyük önem arz ediyor. Afrika, İslam medeniyetinin merkez şehirlerinden biri olarak tarih boyunca ilmin, irfanın ve hikmetin bayraktarlığını yapmış olan bir yer. Osmanlı Devleti’nin de bölgeyle ilişkileri 4,5 asır önceye, 1591 yılına kadar dayanıyor. Böyle kadim ve köklü bir tarihi mirasa sahip olan ilişkilerimizi bizlerde çok daha ileriye taşımak istiyoruz.
Değerli kardeşimle biraz önce dar kapsamda bir görüşme gerçekleştirdik, fakat muhtevası itibarıyla çok geniş bir görüşmeydi. Gerek ikili, gerekse bölgesel sorunları ele aldığımız bir görüşme oldu, bundan sonra da heyetler arası görüşmeyi gerçekleştirmiş olduk.
Bildiğiniz gibi Mali son birkaç yıldır önemli gelişmelerin yaşandığı ve son derece hassas bir dönemden geçiyor. Mali’nin siyasi tarihinde adeta bir dönüm noktası olan Maliler arası diyalog sürecini, süreçte gelinen son durumu da ele alma imkânını bulduk. Onun için Mali’nin toprak bütünlüğü bizler için de gerçekten çok büyük önem ifade ediyor. Diyalog sürecinin Mali’nin siyasi birliği açısından da bizim açımızdan önemli var. Kapsamlı bir barış anlaşmasıyla bu sürecin neticelenmesi Türkiye olarak bizim en büyük temennimizdir, duamızdır.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nda kurulmasına öncülük ettiğimiz Mali Temas Grubu’nun dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısına inşallah önümüzdeki aylarda ev sahipliği yapacağız. Bu konuda daha önce de zaten arkadaşlarımız görüşmeleri yapmış, bizler de mutabık kaldık. Talep olduğu takdirde diyalog sürecinin başarıya ulaşması için her türlü desteği sağlamaya hazır olduğumuzu kıymetli dostuma, kardeşimize de ifade ettim.
Değerli Basın Mensubu Arkadaşlarımız,
Tarihinde sömürgeci lekesi olmayan bir ülke olarak amacımız, Mali ve tüm Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi eşit ortaklık ve kazan-kazan esasına dayalı olarak geliştirmektir.
Ülkemizle Mali arasındaki ikili ticaret hacmimiz, gerçi iyi bir noktada değil, şu anda 40 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz; temennimiz bu yılsonu itibarıyla bunu 50 milyon dolara çıkarmak, kısa bir zamanda da bunu 100 milyon dolara inşallah ulaştırmaktır. Bu da yeterli mi? Yeterli değil. Hedef, bizim 2023 hedefimiz var, bu 2023 hedefinde bunu, 500 milyon dolara ulaştırmalıyız diye düşünüyorum. Gerek Türkiye’nin Mali’ye, Mali’den de Türkiye’ye alabileceğimiz, satabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum.
Tabii bu arada Türk Hava Yolları’nın yakın zamanda, şöyle yaz mevsimi gelmeden, bununla ilgili bazı sıkıntıları aramızda görüştük, fakat bunların da süratle giderilmesiyle birlikte Mali’ye inşallah Türk Hava Yolları seferlerini başlatacaktır.
Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı Keita’nın ziyareti vesilesiyle de tabii yarın İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun ev sahipliğinde Kalkınma Bakanımız Cevdet Bey’in de iştirakiyle düzenlenecek İş Forumunun çok önemli bir adım olacağını görüyorum, ona inanıyorum. Ayrıca, DEİK ve Mali’deki muadiller arasında iş konseyi kurulacak olmasını da memnuniyetle karşılıyoruz, bunu da ifade etmek isterim.
Sayın Cumhurbaşkanıyla bu kapsamda Türk firmalarınca Mali’de üstlenilecek bazı projeler üstünde özellikle durduk. Tabi onlar da yatırımcılarımıza gerekli desteği vereceklerini bizlere ifade ettiler, bizim de girişimcilerimizi, yatırımcılarımızı bu noktada teşvik etmemizde büyük fayda var.
Tabi bir diğer konu da, özellikle onu ifade etmem gerekiyor, TİKA’nın Mali’de attığı adımlar ve atacağı adımlar bizler açısından çok çok önemli. Ve bu konuyla ilgili olarak, gerek Mali’de Parlamento Binasıyla ilgili şu anda TİKA’nın proje çalışmaları devam ediyor, 2013’te Eyüp Sultan Camii yapıldı ve açılışı gerçekleşti, restorasyonu yapılacak olan binalar, açılan su kuyuları, 30 kadar açıldı, inşallah 100 tane daha açılacak, bunlar bir taraftan devam ediyor, altyapı, üstyapı noktasında Eximbank’ı da devreye sokmak suretiyle yine Mali’de bazı çalışmaların içerisinde yer alacağız.
Tabi burada bir gerçeği daha vurgulamam lazım. Bunun için huzurlarınızda değerli kardeşim İbrahim Baubacar’a teşekkür ediyorum. O da şudur: Yani bu paralel devlet yapılanması, paralel yapıyla ilgili konuda bildiğiniz gibi Mali, uzun yılları sâri olarak bu örgütün en çok yerleştiği ülkelerden bir tanesi ve bu konuda ‘Türkiye Hükümetine, Türk Devletine aykırı düşenlere karşı biz ülkemizde fırsat tanımayız’ dediler ve ikili ilişkileri ilgili birimlerimiz bir arada yürütmek suretiyle bu çalışmalar da yürüyecektir. Gerek eğitimde, gerek ticari alanda, aklımıza ne gelirse, bütün bu alanlarda işbirliğimizi yürüteceğiz, bununla ilgili de görüşmelerimizi yaptık, bu adımları atacağız.
Tabii Türkiye bursları noktasında da şu anda 60 öğrenci bizde, bunun yanında imam hatip okullarında Diyanet Vakıf vasıtasıyla okutulan 16 öğrenci var, bu sayıları çoğaltmak da mümkün, bunları da kendileriyle görüştük ve bu konuda her türlü adımı atmaya hazır olduğumuzu ayrıca kendileriyle paylaştık.
Aziz kardeşim Mali Cumhurbaşkanı Sayın Keita ve kıymetli heyetine tekrar ülkemize hoş geldiniz diyor, biraz önce imzalanan 5 anlaşmanın, ki yarın da 1 tane İstanbul’da imzalanacak, böylece 6 anlaşma, bu anlaşmaların her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum