Cezayir ve Ekvator Ginesi Ziyareti Öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama
Değerli Basın Mensupları,
Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.
Sayın Başbakan Yardımcımız, Bakanlarımız ve işadamlarımızdan oluşan kalabalık bir heyetle Cezayir’e resmi bir ziyarette bulunmak üzere biraz sonra ülkemizden ayrılacağım.
Cezayir ziyaretimin ardından da, İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi vesilesiyle, 20-21 Kasım 2014 tarihlerinde Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da olacağım.
Cezayir ile ikili ilişkilerimiz biliyorsunuz geçmişe dayalı tarihi olan bir ilişkidir ve benim de başbakanlık döneminde bir ziyaret gerçekleştirdiğim verimli bazı adımları attığımız, kardeşlik bağlarıyla da güçlenen bir süreci yaşadığımız bir ülke.
2006 yılındaki ziyaretim sırasında iki ülke arasında bir “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzaladık. Geçen seneki ziyaretimde de, ilişkilerin daha ileri bir seviyeye çıkarılması için görüş alışverişinde bulunmuştuk.
Cezayir, dost ve kardeş bir ülke olmasının yanında son yıllarda gerçekten çok ciddi bir kalkınma hamlesi olan bir ülke
Cumhurbaşkanı Sayın Abdülaziz Buteflika ve Başbakan Sayın Abdülmalik Sellal ile yapacağım görüşmelerde siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler başta olmak üzere ikili ilişkilerimizi etraflıca ele alacağız.
Görüşmelerimizde aynı zamanda bölgemizdeki güncel gelişmelere ilişkin de fikir teatisinde bulunacağız.
Değerli Basın Mensupları,
Cezayir’deki temaslarımın ardından İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne katılmak üzere Ekvator Ginesinin başkenti Malabo’ya geçeceğim.
Bu tarihi Zirve’de tüm kıta, Banjul Formulü’ne göre davet edilen 14 Afrika ülkesinden Cumhurbaşkanı, hükümet başkanı veya yardımcıları bu zirveye katılacaklar.
Toplantıya, diğer Afrika ülkelerinden de gözlemci statüsünde üst düzey katılım bekliyoruz.
Ziyaret programım süresince Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı ve diğer katılımcı ülkelerin Cumhurbaşkanları veya Hükümet Başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştireceğim. Zirve sırasında ayrıca Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı ile birlikte 20 Kasım günü bir akşam yemeğine evsahipliği yapacağız, 21 Kasım günü de zirveye eşbaşkanlık edeceğim.
Hatırlayacağınız üzere, Ağustos 2008’de İstanbul’da Türkiye-Afrika İşbirliği zirvesini toplamış ve burada bir sonraki zirvenin bir Afrika ülkesinde yapılmasına karar vermiştik.
Ekvator Ginesi’nin evsahipliğinde yapılacak bu zirve, son on yıldır kararlı bir şekilde sürdürdüğümüz Afrika Politikamız açısından yeni bir aşamayı teşkil ediyor.
Uzun süre emek verdiğimiz, istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğimiz Afrika’ya Açılım Politikamızı başarıyla tamamladık. Artık, Afrika Ortaklık Politikası diye adlandırdığımız ve her alanda işbirliğimizi derinleştirmeyi hedefleyen yeni bir anlayışa geçmiş bulunuyoruz.
Bugün, 39 Afrika ülkesinde Büyükelçiliğimiz bulunuyor, yani bayrağımız kıtanın hemen her bölgesinde iftiharla dalgalanıyor. Afrikalı dostlarımızın da işbirliğini geliştirmek, diplomatik temsili artırmak noktasında oldukça istekli ve kararlı olduğunu görüyoruz. Nitekim ortak çabalarımız neticesinde bugün Ankara’da 30’u aşkın Afrika ülkesinin Büyükelçiliği bulunuyor.
Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ticaret hacmi son 10 yılda 10 kat artış gösterdi. Yatırımlarımızda aynı şekilde katlanarak büyüdü. Türk Hava Yolları Afrika’da 40 noktaya doğrudan sefer düzenleyerek, kıtayı Türkiye’ye ve dünyaya bağlıyor.
Afrikalı kardeşlerimizle her alanda yürüttüğümüz yakın işbirliğini, İnşallah her iki tarafın da faydasına olacak şekilde, kazan-kazan prensibine göre sürdürmeyi arzu ediyoruz.
Zirvede kabul edilecek Türkiye-Afrika Ortaklığına ilişkin bildiri ve 2015-2018 dönemi Ortak Uygulama Planı, önümüzdeki dönemin yol haritası olacaktır. Zirve’nin, Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çok daha ileri bir aşamaya taşıyacağına, farklı işbirliği alanlarının da keşfine imkân tanıyacağına inanıyorum.
Gerek Cezayir ziyaretimizin, gerekse İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin ülkemiz, milletimiz ve tüm Afrika kıtası için hayırlara vesile olmasını diliyorum.