D-8 Zirvesi’nde bir konuþma yapan Cumhurbaþkaný Gül, Türkiye’nin, kurucusu olduðu D-8’e baþýndan beri büyük önem verdiðini belirterek, D-8’in geliþim çabalarýnýn odaðýna insan faktörünü yerleþtirmesi gerektiðini vurguladý.
Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, Nijerya’nýn baþkenti Abuja’da düzenlenen D-8 Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi’ne katýldý.
Nijerya Cumhurbaþkaný Goodluck Jonathan, Abuja’daki Devlet Evi’nde düzenlenen zirve öncesinde konuk liderleri ayrý ayrý karþýladý. Açýlýþ oturumunun ardýndan D-8 liderleri aile fotoðrafý çektirdi ve daha sonra kapalý oturuma geçildi. Cumhurbaþkaný Gül, oturum sýrasýnda bir konuþma yaptý.
EKONOMÝLERÝN GÜÇLENDÝRÝLMESÝ VE HALKLARIN ZENGÝNLEÞMESÝ
Cumhurbaþkaný Gül konuþmasýnda, Türkiye’nin, kurucusu olduðu D-8’e baþýndan beri büyük önem verdiðini belirterek, D-8’in kuruluþ aþamasýnda üye ülkelerin ekonomilerinin güçlendirilmesi ve iþ birliði yoluyla ülke halklarýnýn zenginleþmesi amacý etrafýnda birleþtiðini, bugün de ayný hedeflerin geçerli olduðunu söyledi.
SALT EKONOMÝK GELÝÞÝM YERÝNE ÝNSAN ODAKLI GELÝÞÝM
Cumhurbaþkaný Gül, 1990’lý yýllarýn baþlarýnda salt ekonomik geliþim kavramýnýn, yerini insan haklarý, demokratik katýlýmcýlýk, kadýn-erkek eþitliði, yoksulluk ve iklim deðiþikliðiyle mücadele gibi insan odaklý geliþime býraktýðýný belirterek, merkezine insan faktörünü oturtmayan bir geliþimin gerçekçi olamayacaðýný belirtti.
D-8’in de geliþim çabalarýnýn odaðýna insan faktörünü yerleþtirmesi gerektiðini ve bu önceliðin yöneticileri, özgürlüklerin artýrýlmasýyla eþitlik ve zenginlik saðlamaya zorladýðýný ifade eden Cumhurbaþkaný Gül, küresel ekonomik krizin, D-8 ve benzeri örgütlerin kurulmasýndaki akýlcýlýðý ortaya koyduðunu sözlerine ekledi.
“TÜRKÝYE VE ENDONEZYA, ÜYESÝ OLDUKLARI G-20 BÜNYESÝNDE D-8’ÝN DE SESÝ OLMAKTADIR”
Cumhurbaþkaný Gül, kriz sýrasýnda, geliþmekte olan ülkelerin gösterdiði büyüme performansýnýn dünya ekonomisini çöküþten kurtardýðýný kaydederek, “Geliþmekte olan ülkelerin karar alma süreçlerinin vazgeçilmez bir parçasý olmasý gerektiðine inanýyoruz. Türkiye ve Endonezya, üyesi olduklarý G-20 bünyesinde D-8’in de sesi olmaktadýr” dedi.
UYUM VE ÝÞ BÝRLÝÐÝ MESAJI
Küresel krizin, ülkelerin birbiriyle baðlantýsýný ve bir ülkenin krizin olumsuz etkilerini kendi baþýna aþmasýnýn mümkün olmadýðýný açýk bir þekilde gösterdiðini ifade eden Cumhurbaþkaný Gül, D-8 gibi kuruluþlarda ayný görüþe sahip ülkelerin uyum içinde ve iþ birliðini derinleþtirerek hareket etmesinin zorunlu olduðunu aktardý. Cumhurbaþkaný Gül, D-8’i yeni gerçekler ve küresel ekonomik sistemin gerekliliklerine uyumlu hale getirmek için vizyon paylaþýmýna ihtiyaç olduðunu da dile getirdi.
“YAKIN ÝÞ BÝRLÝÐÝ ÜLKE EKONOMÝLERÝNE BÜYÜK KATKISI SAÐLAR”
D-8 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluþturan 960 milyonun üzerinde nüfusa sahip olduðuna, zengin doðal ve enerji kaynaklarý barýndýrdýðýna, elveriþli tarýmsal kaynaklarý olduðuna, büyük turizm potansiyeline sahip olduðuna dikkat çeken Cumhurbaþkaný Gül, üye ülkeler Türkiye, Endonezya, Malezya ve Ýran’ýn ihracatçý ilk 25 ülke içinde yer aldýðýný söyledi. Cumhurbaþkaný Gül, üye ülkelerin yatýrým ve ticaret konularýna öncelik vermesi gerektiðine iþaret ederek, yakýn iþ birliðinin ülke ekonomilerine büyük katkýsý olacaðýný vurguladý.
“TÜRKÝYE’YE YAPILACAK YATIRIM SADECE ÝÇ PAZARA DEÐÝL, GENÝÞ BÝR COÐRAFYAYA HÝTAP EDER”
Türkiye’nin son yýllarda gerçekleþtirdiði yapýsal reformlarý da anlatan Cumhurbaþkaný Gül, modern dünyada bilgisiz ekonomik geliþme saðlanamayacaðýný, bu nedenle araþtýrma ve geliþtirme faaliyetlerine Türkiye’de büyük destek verildiðini kaydetti. Cumhurbaþkaný Gül, Türkiye’nin D-8 ülkeleri için coðrafi konumuyla önemli yatýrým fýrsatlarý sunduðunu, Türkiye’ye yapýlacak yatýrýmla sadece iç pazara deðil, geniþ bir coðrafyaya hitap edilebileceðini belirtti.
VÝZE UYGULAMALARINDA KOLAYLIÐA DAVET
Cumhurbaþkaný Gül, özel sektör faaliyetlerinin ekonomik iliþkilerde önemli rol oynadýðýný belirterek, bu yýlki zirve kapsamýnda ticaret fuarý ve iþ forumu da düzenlendiðine de dikkat çekti.
Üye ülkelerden Türkiye, Ýran, Pakistan, Malezya ve Bangladeþ arasýnda iþ adamlarýna vize uygulamalarýnda kolaylýk öngören anlaþmanýn onaylandýðýný belirten Cumhurbaþkaný Gül, diðer üye ülkeleri de anlaþmaya dahil olmaya çaðýrdý.
“TÜRKÝYE’NÝN DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKELERÝNDEN BÝRÝ OLACAÐINI GÖRÜYORUZ”
Cumhurbaþkaný Gül, global kriz karþýsýnda ülkelerin geri adým atmamasý ve gerçekçi ekonomik programlara devam etmesi gerektiðine iþaret ederek, iþsizlikle mücadelenin ise tüm ülkelerin öncelikli konusu olmasý gerektiðini ifade etti. Türkiye’nin son ekonomik krizi baþarýyla atlattýðýný da belirten Cumhurbaþkaný Gül, bu durumun mali ve para politikalarýn hayata geçirilmesiyle aþýldýðýný belirterek, “Türkiye’nin kriz sýrasýnda politikalarý hayata geçirirken güven tesisi, belirlenen hedeflerden sapmama ve uygun planlamayla bu aþamaya gelineceðinin bilincindeydik ve þimdi Türkiye’nin dünyanýn en hýzlý büyüyen ülkelerinden biri olacaðýný görüyoruz” dedi.
ÝRAN CUMHURBAÞKANI AHMEDÝNEJAD ÝLE GÖRÜÞME
Cumhurbaþkaný Gül daha sonra, zirvenin yapýldýðý Devlet Evi’nde Ýran Cumhurbaþkaný Mahmud Ahmedinejad ile görüþtü.
ZÝRVE SONA ERDÝ
D-8 Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi, Cumhurbaþkaný Gül’ün katýldýðý kapanýþ oturumu ile sona erdi. Zirvenin ardýndan ev sahibi Nijerya Cumhurbaþkaný Jonathan, konuk liderler onuruna bir yemek verdi.
D-8
D-8; Türkiye, Ýran, Pakistan, Bangladeþ, Malezya, Endonezya, Mýsýr ve Nijerya tarafýndan 15 Haziran 1997’de, Ýstanbul’da yapýlan Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi’nde kurulmuþtur.
D-8 giriþiminin baþlatýlmasýndaki amaç; büyük bir ekonomik potansiyeli, çeþitli kaynaklarý, geniþ bir nüfus ve coðrafi alaný temsil eden 8 ülke arasýnda ticaret iliþkilerinde yeni fýrsatlar yaratmak ve çeþitlendirmek, uluslararasý düzeyde karar alma sürecine katýlýmý artýrmak, vatandaþlarýna daha iyi hayat þartlarý saðlamak, somut ortak projeler etrafýnda ekonomik iþ birliðini geliþtirmek ve geliþmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarýný güçlendirmektir.
D-8 içinde yer alan ülkeler ayný zamanda Ýslam Konferansý Örgütü’nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynaklarý, kalabalýk nüfuslarý ve potansiyel pazarlarýndan ötürü kendi bölgelerinde önemli konuma sahiptir. D-8, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluþtur.
Malezya’nýn baþkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Altýncý D-8 zirvesinde, D-8 Daimi Sekretaryasý’nýn Ýstanbul’da olmasýna karar verilmiþ ve bu karar 20 Þubat 2009 tarihinde imzalanan anlaþma ile resmiyet kazanmýþtýr.
D-8’in organlarý þunlardýr: Devlet/Hükümet baþkanlarýnca iki yýlda bir gerçekleþtirilen zirveler, dýþiþleri bakanlarýnýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen konsey; üye ülkelerin kýdemli memurlarý tarafýndan oluþturulan ve eþgüdüm saðlayan komisyon ile genel sekreterlik.
|